12 października 2017

Papryka faszerowana z ryżem, kurczakiem i pieczarkami


Bardzo lubię faszerowaną paprykę, to danie nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Papryka, na którą mamy obecnie sezon, jest bardzo bogata w witaminę C, która przydaje się w diecie, gdy szaleją przeziębienia i grypa. Danie dietetyczne i śmiało można jeść je na diecie. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy papryka przejdzie wszystkimi smakami i zmięknie - palce lizać! 😍 

Faszerowana papryka:
  • 5-6 różnokolorowych papryk (u mnie żółta i czerwona)
  • 0,5kg piersi z kurczaka lub indyka
  • 3 małe lub 2 średnie cebule czerwone
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 300g pieczarek
  • 2 woreczki ugotowanego brązowego ryżu (lub innego jeśli nie lubicie brązowego)
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
  • 0,5 łyżeczki chilli (opcjonalnie)
  • 1 opakowanie mozzarelli w mini kulkach lub 1 duża kulka
  • 0,5l domowego bulionu lub z 1 kostki bulionowej EKO
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
  • sól himalajska i pieprz
Papryki myjemy, odkrawamy "kapelusz" ok. 1,5 cm od góry. Oczyszczamy każdą paprykę z ziaren i błonek. By stabilniej stały w naczyniu żaroodpornym można także podciąć spód, by papryki nie chybotały. Dodatkowo zapewni to także kontakt z bulionem, dzięki czemu danie zyska na aromacie.

Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę, pieczarki kroimy w plasterki, a kurczaka na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Podsmażamy aż zmięknie, a następnie dorzucamy czosnek.


Gdy cebula i czosnek zmiękną, dodajemy pieczarki i całość lekko solimy, by pieczarki puściły wodę. Podsmażamy aż całość uzyska ładny kolor. Dorzucamy kurczaka oraz przyprawy, zioła oraz sól i pieprz, wszystko mieszamy i podsmażamy jedynie, by kurczak zmienił kolor. Na koniec dodajemy ugotowany al dente brązowy ryż i wszystko mieszamy.



Farszu nie trzeba studzić, ale wygodniej się go nakłada, gdy jest nieco chłodniejszy. Nakładamy go do każdej papryki, a tę ustawiamy w naczyniu żaroodpornym. Kuleczki mozzarelli kroimy na mniejsze kawałki i układamy na górze każdej papryki.



Gdy napełnimy wszystkie papryki i ustawimy je w naczyniu, zalewamy całość bulionem i wstawiamy do piekarnika.

Pieczenie:
Temperatura - 200ºC z termoobiegiem
Czas - ok. 25 minut


Po wyjęciu z piekarnika papryka jest gotowa do jedzenia. Można polać ją ketchupem, sosem jogurtowym lub innym ulubionym dodatkiem. Życzę smacznego!

Wydrukuj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger