października 12, 2017

Chlebek bananowy z mąką jaglaną

   Macie ochotę na zdrowe słodkości ? Polecam przygotować chlebek bananowy !

Chlebek bananowy o nic innego, jak ekspresowe ciasto bananowe. Przygotować je można na wiele sposobów.
Możecie zrobić chlebek bananowy w wersji klasycznej z masłem. Możecie też zrobić chlebek bananowy, który wygląda jak keks - przepis mega prosty.

Dziś proponuję Wam chlebek bananowy w wersji fit - na bazie mąki jaglanej, z miodem i olejem kokosowym. W moim wypieku znalazły się również bakaliowe dodatki, bez których nie wyobrażam sobie chlebka bananowego. Dodałam orzechy włoskie, orzechy nerkowca i suszoną żurawinę. Bakalie wybierać możecie dowolnie. Dodajcie to co lubicie lub to, co aktualnie macie w kuchennych szufladach.
Aha...i pamiętajcie ! Do chlebka bananowego najlepsze są bardzo dojrzałe banany. Nie wyrzucajcie bananów w brązowe plamy, ani nawet tych już całkowicie brązowych - z powodzeniem wykorzystać je możecie do tego wypieku.

A jeśli szukacie innej alternatywy i banany Wam nie w smak, zróbcie pełnoziarnisty chlebek figowy. Jest bardzo smaczny.


chlebek-bananowy-jaglany




PRZEPIS NA CHLEBEK BANANOWY Z MĄKĄ JAGLANĄ



Składniki na chlebek bananowy:
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 3 nieduże dojrzałe banany 
  • 4 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego ( lub innego oleju )
  • 3/4 szklanki mleka


Dodatkowo:
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • 2 łyżki suszonej żurawiny 





Przygotowanie chlebka bananowego:



1. Orzechy włoskie i orzechy nerkowca posiekać - nie za drobno.


2. Banany obrać ze skóry, pokroić na kawałki i za pomocą widelca rozgnieść na papkę.
 Do pogniecionych bananów dodać jajka i  płynny olej kokosowy  - wymieszać.


3. W drugiej misce połączyć obie mąki z solą, cynamonem i sodą.




4. Do suchych składników dodać składniki mokre, dolać mleko i wymieszać. Na koniec wsypać do ciasta bakalie i raz jeszcze wszystko dokładnie wymieszać.


5. Blachę keksówkę długości około 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do blachy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C.
Piec około 55-60 minut.


6. Upieczony chlebek ostrożnie wyjąć z blachy i pozostawić do ostygnięcia.



fit-chlebek-bananowy


jaglany-chlebek-bananowy


chlebek-bananowy-najprostrzy


Smacznego !

2 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo