czwartek, 12 października 2017

NALEŚNIKI Z RICOTTĄ I FIGAMI

Figi uwielbiam. Same, z serem camembertem, lub z naleśnikami. A Wy też je lubicie ? Jeśli tak to wiecie o czym mówię, jeśli nie próbowaliście to zdecydowanie polecam 
Składniki:
1 szklanka mąki
1/2  szklanki wody gazowanej
1/2 szklanka mleka
2 jajka lub 1 duże wiejskie
2 łyżki oleju
szczypta soli
farsz:
30 dag twarogu 
10 dag ricotty
cukier puder do smaku
dodatkowo:
pól szklanki kremówki
świeże figi
Wykonanie:
*Do miseczki wsypać mąkę,sól, wodę i mleko, zmiksować na puszysta masę. Dodać jajka, znów zmiksować. Odstawić na ok 10 minut, po tym czasie dodać olej, dobrze wymieszać, smażyć cienkie naleśniki na suchej patelni. 
* Twaróg dobrze utrzeć z ricottą, cukrem .
* Na każdy placek naleśnikowy nakładać farsz twarogowy, składać w koperty. 
* Każdy naleśnik obsmażyć na rumiano z obu stron. Podawać z ubitą śmietaną i figami. 

13 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie, u mnie dzisiaj również naleśniki ale niestety bez fig :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W takiej wersji nie jadłam, warto spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naleśniki to moja wielka miłość :) Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bajecznie. Aż ślinka cieknie. Ciekawy i prosty przepis. Często daję ricottę do naleśników. Pasuje idealnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Naleśniki z takim nadzieniem to ful wypas. Zjadłabym, bo te figi kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Figami o tej porze się wręcz zajadamy <3 :D

    OdpowiedzUsuń
  7. mi średnio smakują,są dobre ale bez szału za to mój synek je kilogramami :D

    OdpowiedzUsuń