KUCHNIA

Bajgle pomidorowo-bazyliowe

Bajgle czekoladowe piekę już regularnie 2 razy w tygodniu, i przy pomyślnych wiatrach trafia mi się aż jeden. Postanowiłam zrobić wersję pod swój gust, czyli wytrawną. Na nic to się zdało, te pomidorowe dzieciakowi też smakują 🙁

Tu znajdziecie bajgle na słodko i dokładną instrukcję, jak je zakręcić.

Składniki na 4-5 bajgli:

300 g mąki pszennej

180 ml ciepłej wody

20 g świeżych drożdży

2 łyżki cukru

szczypta soli

łyżka suszonej bazylii

2 łyżki koncentratu pomidorowego

kilka (4-5) połówek suszonych pomidorów’

mąka do podsypania

Przygotowanie:

W 3 łyżkach ciepłej wody rozpuść drożdże razem z łyżką cukru, odstaw na 15 minut, aż zaczyn się aktywuje. Jeżeli używasz suszonych drożdży to ten etap pomijasz.

Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól, cukier oraz zaczyn. Zagnieć ciasto i odstaw na minimum godzinę w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat, zagnieć chwilkę, podziel na dwie części.

Do jednej części dodaj bazylię, a do drugiej koncentrat pomidorowy i posiekane suszone pomidory. Tą pomidorową część podsypuj bez obaw mąką podczas wrabiania koncentratu.

Uformowane bajgle odstaw na  15-20 minut do ponownego wyrastania.  Jeżeli nie chce Wam się bawić to możecie uformować zwykłe, okrągłe bajgle, czyli robicie wałek z ciasta i sklejacie jego boki, tak żeby była dziurka w środku. Ta dziurka jest potrzebna, aby ciasto nie było surowe w środku po upieczeniu.

W średnim garnku zagotuj wodę z dodatkiem łyżki cukru. Gotuj każdego wyrośniętego bajgla 1-2 minut z każdej strony, i po wyjęciu z garnka kładź od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy lekko przeschną, upiecz je w temp. 200 C przez 12-15 minut na środkowej półce piekarnika, bez termoobiegu!

Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *