środa, 11 października 2017

Sos tatarski

Idealny sos tatarski? A może jako sałatka? To już zdecydujcie sami. Pewne jest, że dobrze smakuje i chętnie sięga się po dokładkę! Koniecznie spróbujcie ! 


Składniki:
300 g pieczarek
1 cebula
5-6 ogórków kiszonych
2 łyżki śmietany
2 łyżki majonezu
1/2 płaska łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:
Pieczarki oczyszczamy, myjemy. Wrzucamy do garnka z gotującą się wodą i gotujemy przez około 30 minut. Po tym czasie zlewam wodę, a pieczarki umieszczam na sicie, aby woda ściekała. Kiedy już pieczarki ostygną kroję je w drobną kostkę i wkładam do miski. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Ogórkom odkrajamy końcówki i również kroimy w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę i ogórki wrzucamy do miski z pokrojonymi pieczarki. Przygotowujemy sos: do miseczki dodajemy śmietanę, majonez, sól oraz pieprz i to mieszamy łyżką. Powstały sos umieszczamy w misce z pokrojonymi warzywami i mieszamy. Próbujemy na smak. Można jeść od razu, ale smakuje lepiej kiedy się trochę schłodzi, wówczas smaki się trochę przegryzą. 
Jeśli chodzi o ilość soli i pieprzu to tak na prawdę według uznania. Jedni wolą bardziej słone, inni mniej. tu już musicie próbować na smak :). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger