wtorek, 10 października 2017

Drożdżowe bułki z serem

Idealna przekąska na deser, a może do kawy? To z pewnością drożdżowe bułeczki z twarogiem! Na pewno znacie ich smak z cukierni! Ale domowe smakują znacznie lepiej! Spróbujcie koniecznie!


Składniki na bułki:
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
2 jajka
250 g mleka
1/2 łyżeczki soli
75 g roztopionego masła

Składniki na masę serową:
4 łyżki miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka cukru waniliowego
400 g sera twarogowego

DODATKOWO:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek przed pieczeniem

Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn:
W miseczce rozkruszamy drożdże, zasypujemy 1 łyżką cukru. Dokładnie mieszamy. Wlewamy stopniowo 1/4 szklanki letniego mleka (nie może być gorące bo nie urosną). Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży i wsypujemy 3 łyżki mąki pszennej. Odstawiamy przykryte czystą ściereczką na 20-30 minut.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, wlewamy rozczyn, jajka, mleko i zagniatamy. Na koniec wlewamy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne. Formujemy kulę i przykrywamy ręcznikiem, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość)
Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicy oprószonej mąką. Wyrabiamy przez krótką chwilę i formujemy bułeczki. (Powinno wyjść około 16-17 bułeczek.) Układamy bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na kolejne 20-30 minut do wyrośnięcia, by podwoiły swoją objętość
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki.
Kiedy bułki już ładnie wyrosną robimy wgłębienia za pomocą szklanki zamoczonej w mące. Wgłębienie robimy wciskając szklanką praktycznie do samej blachy. W dziurę umieszczamy nadzienie serowe. Następnie smarujemy bułki roztrzepanym jajkiem z 1 łyżką mleka. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 15 minut. Studzimy na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger