wtorek, 10 października 2017

Ciasto słonecznikowo-lniane z migdałami

Dni mijają bardzo szybko, przyzwyczajam się do nowych miejsc. Wszystko wychodzi mi lepiej, a nawet gotowanie! Mam coraz więcej pomysłów! Tak się stało i z tym przepisem. Improwizacja to podstawa.



Składniki:

  • 2 jaja
  • 10 tabletek słodziku
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cynamon
  • 1 łyżka onecznika
  • 1 łyżka siemię lnianego
  • 1 łyżka  posiekanych migdałów (namoczonych w gorącej wodzie) 
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obtoczone w mące słonecznik, siemię lniane i migdały. Dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!



5 komentarzy:

  1. no ba! "kombinowanie" rozwija :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo zdrowa przekąska. Właśnie zaczęłam dbać o linię więc muszę spróbować. Chociaż nie jestem w stanie spróbować ze wszystkich przyjemności. Na pewno raz na jakiś czas przyrządzę swoje ulubione babeczki czekoladowe z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/ Jestem od ich uzależniona i pikę je kilka razy w tygodniu.

    OdpowiedzUsuń