Ryżowe ciasteczka z żurawiną i kokosem

Ryżowe ciasteczka z żurawiną i kokosem to świetna propozycja dla miłośników bezglutenowych wypieków. Idealnie kruche, z  mocnym aromatem kokosa będą dobrym dodatkiem do popołudniowej herbaty.
Mam nadzieję, że i Wam będą smakowały :)

Ryżowe ciasteczka z żurawiną i kokosem
Ryżowe ciasteczka z żurawiną i kokosem
Składniki - proporcje na około 45 ciasteczek
  • 300 g mąki ryżowej
  • 170 g oleju kokosowego
  • 120 g brązowego cukru (można zastąpić erytrytolem, maltitolem lub ksylitolem)
  • około 100 g wiórków kokosowych
  • około pół szklanki żurawiny
  • 1 bardzo duże jajko lub dwa małe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • duża szczypta soli 
Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt twarde można dodać 2 łyżki bardzo zimnego mleka lub wody
Do posmarowania
  • kilka łyżek wody lub płynnego miodu wymieszanego z wodą w proporcjach 1:1
Jeśli macie problemy z zakupem mąki ryżowej, dobrej jakości oleju kokosowego lub słodzików typu erytrytol, maltitol lub ksylitol, to są one dostępne w sklepach internetowych Kuchnie Świata
Przygotowanie 
Wariant dla tradycjonalistów 
Mąkę wymieszać z  proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę masło lub olej kokosowy, sól, jajko, ekstrakt waniliowy, cukier i ręcznie lub mikserem wyrobić gładkie ciasto. Dodać żurawinę i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 1 godzinę.  Zimne ciasto podzielić na dwie lub trzy części, każdą z nich rozwałkować na grubość około 3-4 mm i foremką wykrawać ciasteczka. Za pomocą pędzelka każde ciastko posmarować wodą lub wodą z dodatkiem miodu i obficie obsypać wiórkami kokosowymi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec na jasnozłoty kolor przez około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC.

Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook 
Do naczynia miksującego wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, pokrojone w kostkę masło lub olej kokosowy, jajko, ekstrakt waniliowy i sól. Ustawić czas 1 minuta, prędkość  5-6.  
Ciasto wyjąć na stolnicę, dodać żurawinę i chwilę wyrabiać, a następnie zawinąć w folię spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki.Zimne ciasto podzielić na dwie lub trzy części, każdą z nich rozwałkować na grubość około 3-4 mm i foremką wykrawać ciasteczka. Za pomocą pędzelka każde ciastko posmarować wodą lub wodą z dodatkiem miodu i obficie obsypać wiórkami kokosowymi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec na jasnozłoty kolor przez około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC.

Ps. Jest też inna metoda robienia ciasteczek - z ciasta odrywamy niewielkie kawałki i formujemy z nich kulki o średnicy około 4 cm. i spłaszczamy w dłoniach, a następnie za pomocą pędzelka każde ciastko smarujemy wodą lub wodą z dodatkiem miodu i obficie obsypujemy wiórkami kokosowymi.

Ryżowe ciasteczka z żurawiną i kokosem
Ryżowe ciasteczka z żurawiną i kokosem
Seria: Kohersen przepisy

Komentarze

  1. To musi być bardzo fajne połączenie ryż oraz żurawina i kokos. Wydaje mi się, że sam smak na pewno jest bardzo dobry więc pewnie z czasem wypróbuję tego przepisu. Na ten moment bardzo odpowiada mi również korzystanie z porad https://basiazsercem.pl/ które moim zdaniem są znakomite.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: