wtorek, 10 października 2017

Ciasto ucierane z dynią

Pumpkin Sponge Cake


SKŁADNIKI | INGREDIENTS
  • 360 g utartej na grubych oczkach dyni 
  • 200 g mąki (ok. 2 szklanki) 
  • 75g cukru (ok. 3/4 szklanki) 
  • 4 jajka 
  • 200g miękkiego masła 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu 
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE | PREPARATION

Wymieszaj dynie z cynamonem i cukrem waniliowym tak by przyprawy dokładnie oblepiły jej cząstki. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka i ponownie utrzyj. Ciągle mieszając dodawaj partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie jednolita i dość gęsta dodajemy dynię i po raz ostatni całość dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy (średnica max 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
... Smacznego :) ... Bon appetit!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz