poniedziałek, 9 października 2017

Sałatka z pieczoną dynią i serem feta

Tylko trzy składniki, ale idealnie pasują do siebie. 








Składniki

  • 600 g dyni hokkaido
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • opakowanie sera feta
  • rukola
  • ocet balsamiczny zredukowany ( dekoracyjny )
  • miód

     

     

    Przygotowanie

      Obrałem dynię, pokroiłem na kawałki (2 na 2 cm ). Rozłożyłem na blaszce do pieczenia, skropiłem oliwą, nie za dużo, tylko tak aby przywarły do niej przyprawy.
    Doprawiłem solą i pieprzem.
    Dynię zapiekałem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30 minut. Ma być miękka, ale nie rozpadająca.
    Upieczoną dynię przełożyłem na półmisek, doprawiłem solą i pieprzem, rozłożyłem drobne listki rukoli, na wierzchu pokruszony ser feta. Całość polałem płynnym miodem, sosem balsamino i oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz