poniedziałek, 9 października 2017

Sernik OREO na zimno [ENG]

OREO No-Bake Cheesecake

SKŁADNIKI | INGREDIENTS



  • 160 g zmiksowanych ciasteczek (ok. 22 ciasteczka bez kremu) | 160 g of mixed cookies (about 22 cookies without cream)
  • 65 g rozpuszczonego oleju kokosowego | 65 g of dissolved coconut oil
  • 1 kg sera twarogowego (polecam Piątnicę) | 1 kg of quark cheese (I recommend the Piątnica)
  • 1 łyżka ksylitolu  | 1 tablespoon of xylitol
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku  | 6 flat teaspoons of gelatin powder
  • 8 łyżek gorącej wody  | 8 tablespoons of cold water
  • 400 ml śmietany kremówki 30% | 400 ml of heavy cream 30%
  • około 70 g grubo posiekanych ciasteczek (ok. 6 ciasteczek z kremem)  | about 70 g of thickly chopped cookies (about 6 cookies with cream)
  • posypka: 15 g zmiksowanych ciasteczek bez kremu (ok. 2 ciasteczka) | sprinkles: 15 g of mixed cookies without cream (about 2 cookies)


SPÓD: Zmieloną, ciemną część ciasteczek połącz z rozpuszczonym olejem kokosowym. Na spód foremki o średnicy ok. 22 cm połóż papier do pieczenia na który wyłóż masę ciasteczkową. Foremkę wstaw do lodówki.
BASE: Crushed cookies mixed with coconut oil. Place the baking paper on the bottom of the springform pan about 22 cm in diameter. Put the pan in the fridge.

MASA: Do sera dodaj wyciągnięte z ciasteczek nadzienie, dodaj ksylitol, zmiksuj. Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie i odstaw do napęcznienia. Śmietanę kremówkę ubij i dodaj do twarogu ostrożnie mieszając szpatułką. Na koniec dodaj pokrojone ciastka i wymieszaj. Podgrzej żelatynę (około 10 sekund) w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tak by żelatyna stała się płynna. Do żelatyny dodaj 1-2 łyżeczki masy twarogowej i dokładnie wymieszaj. Dodaj jdo masy twarogowej - całość energicznie wymieszaj lub zmiksuj.
Masę sernikową wyłóż na spód z ciastek. Górę posyp zmiksowanymi ciasteczkami i wstaw do lodówki na przynajmniej kilka godzin.
CREAM: Add the filling from the cookies to the quark, then add xylitol and mix. Dissolve gelatin in warm water and set it aside. Whip the heavy cream and add to the quark, stir with a spatula gently. Finally add chopped biscuits and mix. Now heat the gelatin (about 10 seconds) in a microwave or in a water bath, so that the gelatine becomes warm liquid. Add 1 to 2 teaspoons of cheese mixture and mix thoroughly. Add it to the cheese mixture - stir it with spatula vigorously or mix well. Place the cheese mixture on the bottom of the springform pan prepared ealier. Sprinkle the top with the crashed cookies and place in the fridge for at least several hours.

PODANIE: Przed podaniem zanurz nóż w gorącej wodzie, a następnie delikatnie oddziel ciasto od brzegu foremki. Wyjmij ciasto na talerz i udekoruj według uznania - ja udekorowałam nasionami granata i dodatkowymi ciasteczkami.
SERVING: Before serving, immerse the knife in hot water and then gently separate the cake from the edge of the springform pan. Move the cake on the plate and decorate it as you prefer - I have used the pomegranate seeds and additional cookies.


... Smacznego :) ... Bon appetit!


1 komentarz: