Ciasto z jeżynami i jagodami

Jeżyny to owoce kończącego się lata i zaczynającej jesieni. 
Są niezwykle wartościowe, zdrowe i niewątpliwie pyszne!
To bardzo dobre ciasto na domowe imprezy.


Składniki na blaszkę ok. 30 x 25 cm:

4 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki margaryny "Kasia" - do wysmarowania blaszki

500 ml śmietanki kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
4 łyżki gorącej wody

300 g jeżyn mrożonych
3/4 szklanki jagód (lub borówek amerykańskich)

2 opakowania galaretki czerwonej (u mnie poziomkowa)

Przygotowanie:

Owoce rozmrażamy.
Białka i cukier ubijamy na sztywną pianę - dodajemy po 1 żółtku i miksujemy.
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao - dodajemy partiami do miski z ubitą masą (miksując na najmniejszych obrotach).
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°C
Foremkę do ciasta smarujemy margaryną i wylewamy masę biszkoptową - wstawiamy do piekarnika (środkowa półka) i pieczemy ok. 15-20 minut.
Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia i wkładamy do zamrażarki (aby lekko stężała, ale była jeszcze płynna ... trzeba wyczuć ten moment 😋
Na wystudzony biszkopt wykładamy połowę owoców i zalewamy galaretką - wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie - mieszamy i odstawiamy.
Do miski wlewamy schłodzoną śmietankę i ubijamy na sztywną masę - pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i miksujemy.
Ostudzoną żelatynę dodajemy do bitej śmietany i miksujemy na najmniejszych obrotach kilka sekund.
Śmietanę wykładamy na stężoną galaretkę i dekorujemy pozostałymi owocami (u mnie dodatkowo wiórki czekoladowe).

Komentarze

Popularne posty