niedziela, 8 października 2017

Pierogi z kaszą jaglaną i białym serem – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Pierogi z kaszą jaglaną i białym serem - kuchnia podkarpacka

Pierogi z kaszą jaglaną i białym serem to podkarpackie danie, które można serwować zarówno na słodko, jak i na słono. Jeśli ugotujemy kaszę na mleku, połączymy ją z białym serem i doprawimy cukrem i odrobiną soli, otrzymamy pierogi o delikatnym, słodkim farszu. Jeśli pójdziemy za radą gospodyń z Nowego Kamienia (okolice Sokołowa Małopolskiego) i do farszu dodamy cząber, smak pierogów będzie lekko pikantny i ziołowy. Gospodynie z Wólki Sokołowskiej do farszu wytrawnego kaszę jaglaną gotują na wodzie, a po połączeniu z białym serem, dodają do smaku sól i pieprz. Z tych samych składników możecie więc przygotować taką wersję farszu, która najbardziej odpowiada Waszym upodobaniom. Jedno jest pewne – kasza jaglana i biały ser to bardzo udany duet i warto go wypróbować.
Przepisy na tradycyjne dania z terenów zamieszkałych przez Rzeszowiaków można znaleźć w publikacji Stowarzyszenia LGD „Eurogalicja”  - Tradycja, smak i wdzięk.

Pierogi z kaszą jaglaną i białym serem - kuchnia podkarpacka

Składniki na około 60 sztuk:
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • około 1 szklanki gorącej wody
Farsz:
  • 250 g białego sera (twarogu)
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 i ¼ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • dodatkowo w wersji słodkiej: ½ płaskiej łyżki cukru i szczypta soli
  • dodatkowo w wersji wytrawnej: ½ łyżeczki suszonego cząbru, sól do smaku

Mleko zagotowujemy i wsypujemy do niego kaszę. Gotujemy ją na wolnym ogniu często mieszając. Zanim zmięknie, wchłonie mleko. Wówczas ściągamy ją z gazu, dodajemy masło i w zależności od tego, czy farsz ma być słodki, czy słony, dodajemy cukier ze szczyptą soli, bądź cząber i sól według upodobań. Kaszę przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia. Na koniec dodajemy do niej biały ser i mieszamy.

Do mąki dodajemy sól, olej i gorącą wodę. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je cienko (około 2 mm grubości), wykrawamy kółka, nakładamy na nie farsz i zlepiamy.
Pierogi gotujemy w posolonej wodzie. Kiedy wypłyną, gotujemy jeszcze 3 minuty i wyciągamy. Okraszamy roztopionym masłem.

Pierogi z kaszą jaglaną i białym serem - kuchnia podkarpacka


Inne dania kuchni podkarpackiej, w tym pierogi z różnorodnymi nadzieniami, znajdziecie w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA.

Przepis bierze udział w akcji „Kuchnia krajów słowiańskich”.




12 komentarzy:

  1. Robilam podobne ale dodalam jeszcze ziemniakow. I zdecydowanie w wersji wytrawnej:-) pozdrawiam z Lezajska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Aniu :) Zdecydowanie zgadzam się z Tobą - jeśli z ziemniakami, to zdecydowanie bez cukru :)

      Usuń
  2. Pysznie wyglądają :) Na pewno smakują świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A my za to robimy ciasto z kaszy jaglanej a farsz z serem :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach, to są pierogi z kaszą jaglaną, o których wspominałaś. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. W wersji wytrawnej do farszu dodawalam przesmazona cebule,sol i pieprz ,smakowaly wybornie.Pozdrowienia z Lezajska i NY.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, cebulką jak najbardziej pasuje :-) Również serdecznie pozdrawiam! :-)

      Usuń
  7. Jak dla mnie o wiele za mało cukru, dodałam parę łyżek wiecej, i za mało sera, dałam 2 x tyle. Kasza była kupiona na Targu wiec była sypka i po ugotowaniu czuć lekka gorycz, mimo doslodzenia.Proponuje wcześniej sparzyć kasze wrzadkiem i dopiero gotować w mleku. Oczywiście super przepis bo dzięki niemu miałam bazę by sobie dosmakowac��

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja najbardziej lubię na słodko, dodaję jeszcze suszoną miętę.

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.