Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem

Cannelloni (rodzaj makaronu włoskiego) kojarzy mi się nadziane mięsem mielonym , polane sosem beszamelowym i posypane żółtym serem. Ale można również dodać 1 składnik więcej i już danie robi się bardziej wykwintne. Tym składnikiem tajemniczym jest.....szpinak :) Wyszło bardzo pożywne i smaczne danie. Szpinak był moją traumą z dziecięcych lat z czasów przedszkola. Ale dobrze doprawiony jest naprawdę pyszny.


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEipGnFNSuHu3xYyNKrcZgp39egosJPKHF7u1_93v-3ZzhBKNjS_VJjWf_JY8g7g1bTyjaEZKsz9omfYGYgz8OQiOjEjir1BejZhHwiyR4ky11IezuCX99SCyJ8WNQ7gShBcT7Wy8u8s80w/s1600/DSC00905.JPG
 Składniki:
makaron cannelloni ok. 20 szt
op.szpinaku mrożonego
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
3 ząbki czosnku
średnia cebula
ok. 20 dag sera żółtego sera (plastry albo kostka )
przyprawy:oregano, bazylia , sól , pieprz
łyżka masła
łyżka oleju
jajko

Sos beszamelowy;
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szkl. mleka
3/4 szkl. wody


Przygotowanie farszu
Czosnek i cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy masło i wrzucamy czosnek, który lekko szklimy. Później wsypujemy na patelnię posiekaną cebulę. Do tego dokładamy szpinak i całość podgrzewamy do momentu odparowania wody.

Na oddzielnej patelni podsmażamy mięso aż zrobi się "białe".

Przekładamy mięso do farszu szpinakowo-cebulowego i dusimy ok. 20 minut pod przykryciem.

Następnie zestawiamy z ognia,wbijamy jajo i doprawiamy przyprawami. Najlepiej smakuje farsz , gdy jest lekko pikantny. 

Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy makaron cannelloni. Rurki napełnione układamy w naczyniu żaroodpornym.



Przygotowanie sosu beszamelowego:
W garnku rozpuszczamy masło , dosypujemy mąkę i mieszamy do połączenia się .Dolewamy stopniowo mleko i rozpuszczony w wodzie koncentrat pomidorowy.Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.Całość delikatnie podgotowujemy ciągle mieszając.Przygotowanym sosem zalewamy makaron.

 Wszystko zapiekamy w piekarniku nagrzanym do ok. 150 C przez 30 minut . Po tym czasie posypujemy żółtym startym serem i dalej pieczemy przez 15 minut .


 Smacznego :)

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhqEkTxjoc9E5cGINBwSWWZdBNNNw-Xm3L4a1V_4nw-9tAWgrP8FLK9LDsw0I70mCJyH9b5n-SjS8dXsNAHhVNyVrybLjI4rCFu7q3fidET0zrOjGba0tRNWK1UwvGgyIKVQr1hYzFKEz8/s1600/DSC00909.JPG 
 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhHDq_azuGcL0Hl-0gGDfKSVyp-WS5pCavQibEvhCwSBvga-8S-DTb98MrcLNdyYQRSYC89Bm3UJfGImWQefm26D9HV9vLpK0q2oZ5T1Ulh2CpAEljsFP_Ykg80oyFum2xNnk4_Eq5iQnM/s1600/DSC00907.JPG

Komentarze

Popularne posty