niedziela, 8 października 2017

Krucho - drożdżowe rogaliki z jabłkami


Przesmaczne rogaliki z krucho - drożdżowego ciasta, napakowane soczystymi jabłuszkami z dodatkiem cynamonu :). Ciasto jest niebywale proste w wykonaniu, nie wymaga wyrastania ( ani po wyrobieniu, ani po uformowaniu rogalików - wyrasta w piekarniku ), a do tego bardzo dobrze się z nim pracuje. Po upieczeniu rogaliki są mięciutkie i lekko chrupiące, utrzymują świeżość również do dnia następnego ( możliwe, że i do kolejnego, lecz nie dane nam było się o tym przekonać ;) ). Możecie oczywiście wykonać je z innym nadzieniem, choćby klasycznie - z marmoladą, ale gorąco polecam tę jesienną wersję ;).


Składniki na około 50 sztuk:
  • 700 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g masła, zimnego
  • 40 g drożdży
  • 2/3 szklanki kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru
  • ćwierć łyżeczki soli
Nadzienie jabłkowe:
  • 4 średnie jabłka ( najlepiej kwaśne i twarde )
  • sok z połowy cytryny
  • kilka łyżek płynnego miodu ( ilość zależy od kwasowości jabłek )
  • cynamon do smaku
Dodatkowo:
  • 1 jajko + odrobina mleka do posmarowania rogalików
  • brązowy cukier do posypania 
Wykonanie:

Nadzienie jabłkowe:

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niegrubą kostkę. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Przełożyć na dużą patelnię lub do rondla i mieszając podgrzewać na średnim ogniu. Gdy jabłka zaczną zmniejszać swoją objętość dodać miód i smażyć przez kilka minut, do momentu, aż jabłka lekko zmiękną, ale nie dopuścić do ich rozgotowania - jabłka powinny zachować swoją formę. Doprawić cynamonem, delikatnie wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia.
UWAGA: Jeżeli jabłka puszczą dużo soku, najlepiej zagęścić je 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody - dodać tę zawiesinę do jabłek jeszcze podczas smażenia i wymieszać.


Ciasto:

Drożdże rozetrzeć w miseczce wraz z 1 łyżką cukru, do momentu, aż staną się płynne. Jajko i żółtko wbić do kubka i roztrzepać widelcem.

Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z solą i resztą cukru. Dodać pokrojone w kosteczkę masło i wyrobić wraz z mąką między palcami - jak kruszonkę - aż składniki zaczną się ze sobą łączyć. Następnie dodać rozkłócone jajko z żółtkiem, śmietanę, płynne drożdże i zagnieść gładkie, jednolite ciasto.

Ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą część rozwałkować na placek, wielkością zbliżony do talerza o średnicy około 25 cm. Następnie przyłożyć ten talerz do rozwałkowanego ciasta i "odrysować" od niego koło, odcinając wystające kawałki ciasta. Powstałe koło podzielić na 8 równych trójkątów.
UWAGA: Dzięki użyciu talerza, uzyskujemy równej wielkości trójkąty, nie jest to jednak konieczne jeśli umiecie rozwałkować ciasto na kształtne koło ;). Polecam jednak tę metodę. Z kawałków odciętego ciasta również możemy zrobić rogaliki, przecież nic nie powinno się zmarnować ;). 

Na każdy trójkąt, od szerszej strony, kłaść łyżeczkę nadzienia i zwijać w rogalik. Rogaliki odkładać na blachę ( lub dwie ) wyłożoną papierem do pieczenia, w odstępach od siebie. 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Przed pieczeniem każdy rogalik posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i posypać brązowym cukrem. Piec około 15 minut, do ładnego złoto - brązowego koloru.


Smacznego :)





8 komentarze:

  1. Te rogaliki cudnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zamiast zwykłych drożdży, mogą być suszone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Zawsze możemy zamienić świeże drożdże na drożdże suszone, trzeba tylko przeliczyć ile będziemy ich potrzebować, w tym przypadku 20 g drożdży suszonych ( 40 g drożdży świeżych : 2 ). Drożdże suszone wystarczy wymieszać z mąką.

      Usuń
  3. Czy zamiast normalnych drożdży, mogę dodać suszonych?

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates