Knedle ze śliwką doprawione cynamonem i wanilią


Pyszne i smakujące jesienią knedle ze śliwką, cynamonem i wanilią 

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 300 gr śliwek
  • 100 -150 g mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 200 ml śmietany 12 %
  • sól, cynamon, cukier waniliowy

Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy z lekko osolonej wodzie. 
Ugotowane i gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę, odstawiamy do wystygnięcia.

W międzyczasie myjemy śliwki i rozcinamy lecz nie do końca aby nadal były ze sobą złączone, usuwamy pestki, posypujemy środek cynamonem, jeżeli są śliwki mało słodkie można posypać jeszcze cukrem pudrem.

Do zimnych ziemniaków dodajemy jajko i mąkę. Mąkę należy dozować. Najlepiej najpierw dać 100 g a potem tylko dodawać jeżeli jest taka potrzeba, kiedy np. ciasto lepi się w rękach.

Odrywamy kawałek ciasta , robimy w miarę cienki placek i owijamy nim śliwkę, łatając każdą dziurkę, kulamy w rękach i odstawiamy na bok na posypanej mąką stolnicy i tak z każdą kluską

Knedle wrzucamy do gotującej się wody, którą lekko solimy i gotujemy tak aż woda ponownie się zagotuje a kulki wypłyną na górę. Zmniejszamy ogień i gotujemy tak jeszcze przez 7 minut.

Gotowe knedle polewamy śmietaną wymieszaną wcześniej z cukrem waniliowym. Można również zjeść je z masłem.



Moje pierwsze i nie ostatnie knedle :)


Share:

0 komentarze

Dziękuje za komentarz :)