hummus

 

 

 

 

 

 

 

hummus

 

 

 

 

 

Lubicie humus? Klasyczny czy z dodatkami?

Humus to pasta na bazie ciecierzycy pochodząca z Bliskiego Wschodu.

Jest świetnym smarowidłem do pieczywa w tym do chlebków pita, można go tez potraktować jako dip.

 

 

 

 

 

PRZEPIS NA HUMMUS ZIOŁOWY

Składniki na hummus ziołowy:

1 szkl ciecierzycy z puszki (lub wcześniej namoczonej i ugotowanej do miękkości)

1 garść szpinaku świeżego

1 garść posiekanych świeżych ziół np. natki pietruszki, bazylii, oregano

sok z połówki cytryny

pół ząbka czosnku

2 łyżki pasty tahini

sól

2 łyżki oliwy o naturalnym smaku lub cytrynowej

 

 

 

Jak zrobić na humus ziołowy:

Ciecierzycę odsączamy zachowując zalewę.

Do blendera wkładamy ugotowaną ciecierzycę, dodajemy szapinak i zioła, tahini, przyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, oliwę, sok wyciśnięty z cytryny i miksujemy na gładką masę. W czasie miksowania dodajemy kilka łyżek zalewy by uzyskać ulubioną gęstość humusu.

Gotowy humus przekładamy do miseczki i skrapiamy oliwą.

 

 

 

 

hummus