niedziela, 8 października 2017

Sałatka z papryki na zimę

To sałatka, której nie może zabraknąć w mojej zimowej spiżarni.Jest przepyszna, bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle uniwersalna. Świetnie smakuje na kanapkach, czy jako dodatek do obiadu. Ja ją wręcz uwielbiam jeść z domowym pasztetem. Gorąco polecam jej zrobienie.


Składniki:

1 kg papryki czerwonej
0,5 kg papryki zielonej
0,5 kg papryki pomarańczowej 
0,5 kg papryki żółtej
1 kg cebuli


Zalewa:

4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki miodu
1 łyżeczka kurkumy 
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
10 ziaren czarnego pieprzu


Sposób przygotowania:

Paprykę umyć, przekroić na pól i oczyścić z ziaren. Pokroić w cienkie paseczki przełożyć do dużej miski. Cebulę pokroić w piórka i dodać do papryki. Wymieszać warzywa i napełnić wcześniej przygotowane słoiki. W garnku zagotować wszystkie składniki zalewy i zalać gorącą warzywa w słoikach. Szczelnie zakręcić i wstawić do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlać wodę do 2/3 wysokości słoików i zagotować  i pasteryzować jeszcze około 10 minut. Wyjąc słoiki z garnka, przewrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.Już po tygodniu papryka smakuje wybornie...Smacznego :)



14 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Zuza, też tak uważam, idealna do pasztetu/Pozdrawiam

      Usuń
  2. Wow, no faktycznie wygląda naprawdę przepysznie, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gochna, coraz bardziej mnie zaskakujesz, widać, ze Ci się chce :) Uwielbiam Twoje przepisy na domowe przetwory. Pasztet stygnie :) Buziaczki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja uwielbiam jak wpadasz do mnie na ploty, nie tylko na moją stronę. Za ciepłe i życzliwe słowa bardzo dziękuję :)

      Usuń
  4. A TĘ SAŁATKĘ TEŻ OCZYWIŚCIE ZROBIĘ DO PASZTETU, MA SIĘ ROZUMIEĆ :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sorki, wielkie bukwy mi wyszły :)

      Usuń
    2. Mam taką nadzieje, a "BUKWY" wybaczam... Pozdrowionka dla Rodzinki

      Usuń
  5. Muszę zrobić koniecznie, bo papryki teraz zawalenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Miód i cukier ?? Czy nie za słodko ???

    OdpowiedzUsuń
  7. dzisiaj bede robic

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...