Kochamy naleśniki te wytrawne i te słodkie , faszerowane lub te bez niczego .
Dziś zapraaszam na naleśniki z serem białym i rodzynkami , które dusiłam w soku z pomarańczy.
Robi się je trochę dłużej niż tradycyjne , ale warto bo smakują obłędnie.
No to zaczynamy :)
SKŁADNIKI dla 12 sztuk:
Naleśniki ciasto
- 1.5 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżka cukru brązowego
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
Farsz
- 300 g sera białego
- 3 łyżki rodzynek
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki cukru wanilinowego
- Sok z 1/2 pomarańczy
- 3 łyżki śmietany
Sos pomarańczowy
- Sok z 2 pomarańczy
- Skórka otarta z wyparzonych pomarańczy
- 2 łyżki masła
Składniki ciasta dokładnie łącze ze sobą za pomocą miksera. Ja dodałam niebieski barwnik ale można ten krok pominąć.
Patelnię rozgrzewam. Za pomocą łyżki wazowej nabieram porcję ciasta i wylewam na patelnię.
Smażę z obu stron na rumiano.
Międzyczasie przygotowuję farsz.
Do miski przekładam ser, cukier, cukier wanilinowy oraz rodzynki na koniec dodaję sok z pomarańczy. Mieszam.
Na każdym naleśniku za pomocą łyżki kładę porcję farszu. Zawijam dowolnie.
Następnie na patelni rozpuszczam masło, dodaję naleśnik, smażę z obu stron na rumiano. Dodaję sok z pomarańczy oraz skórkę z pomarańczy. Duszę kilka chwil.
Podaję od razu np. z jogurtem.
1 komentarz:
Wow, uwielbiam naleśniki z serem a w tym sosiku jeszcze nie miałam okazji próbować :P
Prześlij komentarz