2017/10/07

Sałatka z roszponką, gruszką i camembertem z miodowym dressingiem

Jesienne sałatki mogą być kolorowe i smaczne! Tym razem połączyłam roszponkę z gruszką i camembertem, a całość skropiłam delikatnym dressingiem na bazie oleju rzepakowego i miodu! Bardzo udane i popularne połączenie smaków. Dla urozmaicenia warto dodać jeszcze orzechy, a roszponkę wymieszać z rukolą! Sałatkę można podać z grzankami lub jako dodatek do dania głównego z mięsem. 




Sałatka z roszponką, gruszką i camembertem z miodowym dressingiem / 2 porcje

Składniki:

  • 1/2 gruszki
  • 1/2 krążka sera camembert
  • 5 garści roszponki
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Roszponkę rozkładamy na talerzu.
  • Gruszkę kroimy na plastry, układamy na roszponce.
  • Camembert dzielimy na ćwiartki, a następnie kroimy na plastry, układamy na talerzu z roszponką i gruszką.
  • Miód mieszamy starannie z olejem rzepakowym, doprawiamy do smaku.
  • Tak przygotowanym sosem miodowym skrapiamy sałatkę.




2 komentarze:

  1. Pysznie. Można jeść oczami. Sos dobrze jest trochę podkręcić sokiem z cytryny bądź pomarańczy. Czasem dodaje też pestki granatu i upieczone platki migdalowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, masz rację. To była sałatka na bazie tego co miałam w domu 😊

      Usuń