piątek, 6 października 2017

Tarta z jabłkami i budyniem

                                                    Tarta z jabłkami i budyniem










Pyszna krucha tarta z jabłkami do kawusi.
 Przepis zaczerpnięty z zagranicznej strony.

Składniki;
Ciasto;
mąka -200 g
cukier puder - 65g
żółtka jaj - 2 szt
masło - 100 g
woda - 2 łyżki
sól- szczypta
Budyń;
masło -100 g
aromat waniliowy- kilka kropli
mąka - 4 pełne łyżki
cukier - 4 łyżki
mleko - 300 ml
jajko - 1 szt
Róże z jabłek;
cukier - 5 łyżek
jabłka czerwone - 5 szt
woda - 450 ml
Przygotowanie;
Ciasto;
Do miski wsypać mąkę, dodać masło pokrojone na kawałki i pozostałe składniki, zagnieść ciasto.
Przełożyć ciasto do foliowej torebki i odstawić na 60 minut do lodówki.
Następnie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty, o średnicy 27 cm, nakłuć ciasto widelcem.
Na cieście położyć papier do pieczenia, obciążyć grochem i wstawić do nagrzanego do 180 stop. Piekarnika.
Piec przez ok. 15 minut, zdjąć papier z grochem z ciasta i piec jeszcze przez 5 minut.
Budyń;
Do miski wsypać mąkę, dodać 1/2 szkl. zimnego mleka i jajko, dobrze zmiksować.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem i masłem, wlać mieszaninę z mąki na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu.
Gorący budyń wylać na ostudzone ciasto.
Róże z jabłek;
Do garnka wlać wodę, dodać cukier, zagotować.
Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienko plastry.
Wrzucić jabłka do syropu, zagotować by stały się miękkie i elastyczne.
Jabłka odcedzić z syropu na sicie i brać po kilka pół plastrów, nakładając je na siebie, zwijać w różyczki, układać na budyniu.
Ozdobić listkami mięty.

2 komentarze :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)