piątek, 6 października 2017

Filety z tuńczyka w sosie śmietanowo – pieczarkowym

Tuńczyk podany w tej wersji smakuje wybornie. Można podać go z ryżem. 








Składniki

  • 1 słoik (250 g ) filetów z tuńczyka w oliwie z oliwek
  • 250 g pieczarek
  • 125 ml śmietany
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

     

     

    Przygotowanie

      Cebulę i czosnek obrałem, pokroiłem w plasterki. Posiekałem natkę pietruszki.
    Pieczarki pokroiłem na ćwiartki. Wymieszałem śmietanę z musztardą
    Rozgrzałem oliwę z oliwek na dużej patelni ( użyłem również oliwę ze słoika z filetami ).
    Dodałem cebulę i czosnek oraz natkę pietruszki. Podsmażyłem na wolnym ogniu do zezłocenia cebuli. Dodałem w całości filety z tuńczyka. Pozostawiłem na patelni przez 2 minuty na wolnym ogniu. Dodałem zmieszaną wcześniej śmietanę z musztardą oraz mleko i pieczarki. Pozostawiłem na patelni pod przykryciem przez ok. 20 minut, co jakiś czas delikatnie mieszałem, tak aby nie rozdrobnić filetów z tuńczyka.

1 komentarz:

  1. wow i to ze słoika! ale musi się fajnie komponować z sosem :)

    OdpowiedzUsuń