Czekoladowo-rumowy deser na bazie mascarpone

Czekoladowo-rumowy deser na bazie mascarpone (1)Pora na słodką rozpustę 😉 Czekoladowo-rumowy deser na bazie mascarpone. Pyszny, szybki w przygotowaniu, idealny na słodką poprawę nastroju. Kto się skusi? Z podanych składników możecie przygotować dwa większe desery lub rozdzielić nasz krem na 3-4 mniejsze porcje. Deser doskonale smakuje również w towarzystwie świeżych owoców, najlepiej lekko kwaskowatych aby przełamać słodycz czekoladowo-rumowego kremu. Spróbujcie.

Czekoladowo-rumowy deser na bazie mascarpone (2)

Czekoladowo-rumowy deser na bazie mascarpone

Czekoladowo-rumowy deser na bazie mascarpone (5)Czekoladowo-rumowy deser na bazie mascarpone (3)Czekoladowo-rumowy deser na bazie mascarpone (4)

Składniki: (na 2-4 porcje)*

  • 250 mascarpone
  • 4 łyżki kropelek czekoladowych
  • 2 łyżki mleka
  • posypka o smaku kakaowym – u mnie od Cykoria
  • 2 łyżki syropu „barmańskiego” o smaku rumowo-czekoladowym
  • około 6 sztuk liofilizowanych malin (lub świeżych owoców najlepiej kwaskowatych)
  • około 10 sztuk słomki ptysiowej z cynamonem Brześć

*z podanych składników możecie przygotować dwa większe desery lub rozdzielić nasz krem na 3-4 mniejsze porcje

Przygotowanie:

Czekoladowe kropelki rozpuszczamy z mlekiem. Następnie dokładnie mieszamy z mascarpone, pod koniec dodając syrop „barmański” o smaku rumowo-czekoladowym.

Na dno każdego pucharka łamiemy po 3 słomki ptysiowe, nakładamy porcję czekoladowo-rumowego kremu, wierzch posypujemy kakaową posypką, pokruszonymi w dłoniach liofilizowanymi malinami (są lekko kwaskowate, więc doskonale „łamią” słodycz deseru). Podajemy z 2 całymi słomkami.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz