października 07, 2017

Pęczotto z pieczarkami i boczkiem

Ostatnio często robię dania jednogarnkowe, których przygotowanie zazwyczaj nie trwa długo:). Pęczotto to polska wersja popularnego risotto, gdzie ryż zastąpiła kasza. Boczek i pieczarki - z takim składem musi być pycha! 


200 g kaszy pęczak
100g wędzonego boczku
500g pieczarek
2 cebule
2 ząbki czosnku
100g sera cheddar
2 łyżki śmietany 18%
posiekana natka pietruszki do dekoracji

1. Boczek i cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plastry, czosnek przeciskamy przez praskę, ser ścieramy na tarce. 
2.  Na suchej patelni smażymy boczek do zarumienienia. Dodajemy cebulę, czosnek i pieczarki. Podsmażamy do odparowania wody. Wsypujemy pęczak, smażymy chwilę. Następnie dolewamy bulion, po 1 szklance, za każdym razem czekając aż kasza wchłonie wodę. Kiedy kasza zmięknie całkowicie dodajemy śmietanę oraz starty na tarce ser. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Przed podaniem możemy posypać serem i posiekaną natką pietruszki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP