GOŁĄBKI TRADYCYJNE Z MIĘSEM I RYŻEM

Muszę się przyznać, że kiedyś nie przepadałam za gołąbkami. Na moje ( wtedy ) nieszczęście często każdy je serwował i tak jadłam bo jadłam, ale szału nie było 😛 . Później w mojej kuchni nie gościły wcale. I tak z kilka dobrych lat… Teraz postanowiłam je zrobić z dwóch względów. Po pierwsze gusta się zmieniają i chciałam zobaczyć, czy po tylu latach możemy się zaprzyjaźnić. Po drugie, gołąbki są tradycyjnie podawane w polskich domach, a ja chętnie chwalę się naszą tradycjną kuchnią i podałam je na kolację Sycylijczykowi. O dziwo bardzo mu smakowały i teraz nie mam wyjścia – będą jadane przez nas częściej ;). Przepis robiłam według wskazówek mojej babci. Najlepiej też, kiedy macie w domu swoje mięso z rosołu i sami zmielicie do gołąbków. Akurat jest potrzebny rosół lub bulion do tego przepisu więc warto użyć mięsa z przygotowanej zupy.

gołąmbki


SKŁADNIKI :

  • kapusta – 1 główka

  • ryż – 40 dkg

  • mięso mielone – 40 dkg

  • cebula – 1 sztuka

  • bulion lub rosół – 2 szklanki

  • olej – kilka łyżek do przesmażenia

  • przyprawa do mielonego lub papryka słodka

  • sól i pieprz


PRZYGOTOWANIE :

Kapustę dać do gorącej wody i zostawić na 10 minut. Następnie usunąć głąb za pomocą noża i rozłożyć liście, odcinając ich twarde części. Ryż gotować w posolonej wodzie przez 10 minut. Cebulę obraż, posiekać i zeszklić na oleju. Dorzucić mięso mielone, przyprawę do mielonego lub paprykę słodką i smażyć 5 minut. Następnie wszystko razem wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Na przygotowane liście kapusty układać farsz. Brzegi zaginać do środka i zawijać w rulon. Włożyć gołąbki do brytfanki, zalać bulionem lub rosołem, dodać odrobinę oleju i dusić pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka.

21 comments

  1. … ja oprócz cebulki dodaję suszone grzybki i przesmażony surowy wędzony boczek… farsz robię z surowym mięsem mielonym , dodaję jajko… lepiej się związują, zawijam i duszę…

    Polubienie

  2. Nigdy w życiu jeszcze nie miałam okazji robić gołąbków! Uważałam, że są skomplikowane i czasochłonne. Ale uwielbiam je. Teraz po przeczytaniu Twojej „instrukcji ” już mnie tak nie przerażają!

    Polubienie

Dodaj komentarz