Muszę się przyznać, że kiedyś nie przepadałam za gołąbkami. Na moje ( wtedy ) nieszczęście często każdy je serwował i tak jadłam bo jadłam, ale szału nie było 😛 . Później w mojej kuchni nie gościły wcale. I tak z kilka dobrych lat… Teraz postanowiłam je zrobić z dwóch względów. Po pierwsze gusta się zmieniają i chciałam zobaczyć, czy po tylu latach możemy się zaprzyjaźnić. Po drugie, gołąbki są tradycyjnie podawane w polskich domach, a ja chętnie chwalę się naszą tradycjną kuchnią i podałam je na kolację Sycylijczykowi. O dziwo bardzo mu smakowały i teraz nie mam wyjścia – będą jadane przez nas częściej ;). Przepis robiłam według wskazówek mojej babci. Najlepiej też, kiedy macie w domu swoje mięso z rosołu i sami zmielicie do gołąbków. Akurat jest potrzebny rosół lub bulion do tego przepisu więc warto użyć mięsa z przygotowanej zupy.
SKŁADNIKI :
-
kapusta – 1 główka
-
ryż – 40 dkg
-
mięso mielone – 40 dkg
-
cebula – 1 sztuka
-
bulion lub rosół – 2 szklanki
-
olej – kilka łyżek do przesmażenia
-
przyprawa do mielonego lub papryka słodka
-
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE :
Kapustę dać do gorącej wody i zostawić na 10 minut. Następnie usunąć głąb za pomocą noża i rozłożyć liście, odcinając ich twarde części. Ryż gotować w posolonej wodzie przez 10 minut. Cebulę obraż, posiekać i zeszklić na oleju. Dorzucić mięso mielone, przyprawę do mielonego lub paprykę słodką i smażyć 5 minut. Następnie wszystko razem wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Na przygotowane liście kapusty układać farsz. Brzegi zaginać do środka i zawijać w rulon. Włożyć gołąbki do brytfanki, zalać bulionem lub rosołem, dodać odrobinę oleju i dusić pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka.
Już dawno nie jadłam gołąbków, ale zawsze robię je z ryżem. Taka już tradycja, którą wyniosłam z domu 🙂
PolubieniePolubienie
Lubię gołąbki, ale zamiast mięsa daję grzyby
PolubieniePolubienie
Też pysznie!😊
PolubieniePolubienie
U nas ostatnio je się gołąbki, które na koniec zalewane są żurem 🙂 Bardzo smaczna alternatywa.
PolubieniePolubienie
Pierwsze słyszę 😊. Ale warto spróbować 😊
PolubieniePolubienie
najlepsze ❤
PolubieniePolubienie
To coś zdecydowanie dla mnie 🙂 Moje ulubione jedzonko 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie
Mialam podobnie do Ciebie obecnie zdaza sie ze pojawiaja sie na moim stole ;D
PolubieniePolubienie
W sam raz na moje przeziębienie…chyba uśmiechnę się do mojej Mamy o taką porcyjkę:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
… ja oprócz cebulki dodaję suszone grzybki i przesmażony surowy wędzony boczek… farsz robię z surowym mięsem mielonym , dodaję jajko… lepiej się związują, zawijam i duszę…
PolubieniePolubienie
Muszę przyznać, że pierwszy raz się spotykam z taką wersją 😊
PolubieniePolubienie
Aż nabrałam ochoty na gołąbki! 😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ale zbieg okoliczności. Akurat miałam dziś na obiad. Osobiście nie przepadam za ich przygotowaniem ale warto się pomęczyć 🙂
PolubieniePolubienie
A ja jestem uzależniona! Robię bardzo często i to w sumie jedyna potrawa która mi wychodzi ;).
Z tym, że ja preferuje bezmięsne wersje 🙂
PolubieniePolubienie
Lubię takie tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym
PolubieniePolubienie
I u mnie w domu bardzo często się robiło, właśnie takie, z mięsem i ryżem, uwielbiam 😀
PolubieniePolubienie
Nigdy w życiu jeszcze nie miałam okazji robić gołąbków! Uważałam, że są skomplikowane i czasochłonne. Ale uwielbiam je. Teraz po przeczytaniu Twojej „instrukcji ” już mnie tak nie przerażają!
PolubieniePolubienie
Ależ mi narobiłaś apetytu. Trzeba będzie coś wymyślić toć to pychota na talerzu i radość dla zmysłów 🙂
PolubieniePolubienie
Zjadłabym gołąbka, ale bez mięsa proszę 😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Uwielbiam takie 🙂
PolubieniePolubienie