Recent Posts

piątek, 6 października 2017

Kasza owsiana z sosem porowo-kurkowym

Coraz częściej sięgamy po kasze i dobrze bo są one zdrowe. Dzisiaj przedstawiam Wam kaszę owsianą z sosem jako dodatek do obiadu, zamiast tradycyjnych ziemniaków. Może się skusicie.


Składniki: na dwie porcje
  • 50 g kasza owsiana
  • 60 g pora (biała część)
  • 40 g kurki
  • Sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka oleju/ oliwy





Wykonanie:

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut a następnie odsączamy. Pora kroimy wzdłuż na połowę. Porządnie myjemy i dalej kroimy w cienkie plaster. Umyte kurki siekamy na kawałki. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i wykładamy pora. Lekko solimy. Gdy por zmięknie przekładamy go do miski a na tą samą patelnię wykładamy kurki. Również je lekko solimy. Dolewamy do nich niewielką ilość wody i dusimy pod przykryciem kilka minut. Pora miksujemy lub przecieramy i dodajemy do kurek. Chwilę razem podgotowujemy (odparowujemy nadmiar wody) i ewentualnie doprawimy solą i pieprzem. Sos wykładamy na przygotowaną kaszę, dodajemy pozostałe składniki obiadu i SMACZNEGO.


Wartość kaloryczna jednej porcji: 137 kcal

0 komentarze:

Prześlij komentarz