czwartek, 5 października 2017

Pałki z kurczaka w sosie kokosowo pomidorowym



Przez przypadek w zasadzie trafiliśmy na ten przepis na easyanddelish. Przepis prosty w przygotowaniu, niesamowicie smaczny. Zrobiliśmy własną, zapiekaną wersję. 









Składniki

10 szt pałek z kurczaka
5 łyżek oleju
4 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 czerwona papryka
1 mała ostra papryczka
1 puszka krojonych pomidorów
100 ml bulionu drobiowego
1 garść świeżej bazylii
natka pietruszki
1 mała puszka mleka kokosowego
2 cm świeżego imbiru
150 g śmietankowego serka topionego
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy solą i pieprzem. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy po kilka minut z każdej strony, przekładamy na talerz. Następnie na patelnię w której smażyliśmy kurczaka, dolewamy olej, obniżamy temperaturę, wrzucamy posiekaną cebulę, rozgniecione ząbki czosnku, szklimy.
Do cebuli wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, papryczkę, chwile podsmażamy, dodajemy pomidory wraz z zalewą, bulion, posiekaną natkę, bazylię i imbir. Serek kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do całości, dusimy do momentu rozpuszczenia serka (cały czas mieszamy), lekko studzimy.
Całość miksujemy z dodatkiem mleka kokosowego i soku z limonki na gładko.
Na dno naczynia wylewamy sos, układamy mięso i zalewamy pozostałym sosem.
Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C (środkowy poziom), pieczemy 35-40 min.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki i bazylii. Dodatki ulubione. U nas świeża bagietka.




2 komentarze: