Sałatka z jarmużem, burakiem i tofu :)

6 października 2017

Do tej sałatki podeszłam całkowicie spontanicznie, nie wiedząc do końca, jaki efekt chce osiągnąć. Mimo tego, moja niezaplanowana sałatka wyszła całkiem smaczna. I choć nie przepadam za tofu, to w wersji pieczonej smakuje o wiele lepiej. Świeży starty burak nadał chrupkości i słodyczy, a komosa ryżowa wzbogaciła sałatkę w wartościowe węglowodany. 


Składniki (2 porcje):
  • opakowanie jarmużu (120 g)
  • średni burak
  • 100 g komosy ryżowej
  • kostka tofu naturalnego 
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka tamari
  • 1 łyżka oleju lnianego 

Przygotowanie:
  1. Tofu pokrój w kostkę, wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia, polej tamari i piecz 25 minut w 190*C.
  2. Komosę ryżową ugotuj w stosunku 1 porcja komosy na 2 porcje wody. 
  3. Do miski przełóż jarmuż, dodaj startego buraka oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. 
  4. Kolejno dodaj ostygniętą komosę i upieczone tofu. Całość polej olejem lnianym i skrop sokiem z cytryny. 

10 komentarzy

  1. Salatka z pewnoscia smakuje wysmienicie. Jak dla mnie,sklad idealny. Wszystko to co lubie:-). Podkradam przepis :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatki - moc witamin :) Twoja wygląda pysznie, chociaż zamieniłabym tofu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne połączenie, no i zdrowe do tego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa jestem, jak smakuje takie pieczone tofu :D Nie bardzo jestem w stanie się przekonać do jego naturalnego smaku i ewidentnie trzeba go "zabić" przyprawami. Interesujące zestawienie z buraczkiem i jarmużem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także nie przepadam za tofu i w ogóle go nie jem. Ale ostatnio wpadła mi w ręce kostka ekologicznego tofu za przystępną cenę, więc wzięłam. Po upieczeniu, tofu wydaje się smaczniejsze i mogłam je bez problemu przełknąć, aczkolwiek nie było to nadal coś co mogłabym jeść często :D

      Usuń
  5. Ile zdrowych składników! Może i bym polubiła buraki i jarmuż :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi fantastycznie. PięknA kreatywna sałatka:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie spontaniczne sałatki są najlepsze, często wychodzą niespodziewanie smaczne :D.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajne i apetyczne połączenie. Świetnie by się sprawdziła do lunch boxu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Buraczek nadał jej bardzo apetycznego koloru :D

    OdpowiedzUsuń