sobota, 9 września 2017

Placki ziemniaczane z cukiniową potrawką.

Lubicie placki ziemniaczane? Myślę, że tak, bo kto ich nie lubi...ja najbardziej takie cieniutkie i chrupiące. Dzisiaj polecam Wam pyszny przepis na placki podane z potrawką z cukinii, zapewniam, że takie połączenie jest pyszne, właśnie trwa sezon na cukinię, korzystajcie. Zróbcie takie danie na obiad. Zapraszam:)







Składniki:

Placki:
1 kg ziemniaków
2 jajka
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
1 mała cebula
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki śmietany 12 %

Potrawka:
1 średnia cukinia
2 ząbki czosnku
2 duże cebule
1 duża marchewka
koncentrat pomidorowy według uznania
zioła prowansalskie do smaku
papryka słodka mielona do smaku
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
koperek świeży według uznania
gorąca woda

 Dodatkowo:
olej do smażenia

Wykonanie:

1. Potrawka: Warzywa obieramy, oczyszczamy, myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy. Czosnek i cebulę w drobną kostkę, cukinię w większą, a marchewkę w cieniutkie paski. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy cały czas mieszając do lekkiego zrumienienia ( uważajmy, żeby za mocno nie przypiec ), następnie wrzucamy marchewkę i cukinię, również przesmażamy cały czas mieszając. Całość podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, gdy warzywa będą miękkie nadmiar wody odparowujemy, dodajemy koncentrat, posiekany koperek i przyprawy do smaku, chwilę dusimy cały czas mieszając.

2. Placki:  Ziemniaki obieramy i myjemy, następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach, starte odciskamy na gęstym sicie z nadmiaru wody. Cebulę obieramy i bardzo drobniutko kroimy. Do ziemniaczanej masy wbijamy jajka, dodajemy cebulę, śmietanę, mąkę pszenną i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.


3. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na złoty kolor po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

4. Podanie: Na talerze nakładamy porcje placków i potrawki z cukinii, podajemy od razu gorące.

5. Smacznego życzę.

2 komentarze: