Przepyszne ciasto. Mimo że wyszedł mi zakalec (ale to pewnie dla tego, że owy czas na pieczenie ciasta w moim wypadku był mało odpowiedni), to ciacho było na prawdę smakowite i wilgotne.
Składniki:
1.5 szklanki cukru
3 szklanki mąki
3 jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka puree z dyni
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka łyżek drobno pokrojonych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Suche składniki ( mąkę, cukier, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia) dokładnie wymieszać.
W osobnej misce ubić olej z jajkami, na koniec dodać puree dyniowe i ponownie zmiksować. Połączyć obydwie mieszanki i delikatnie miksować aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodać orzechy lub ziarna słonecznika.
Wylać do natłuszczonej blaszki, np. keksówki. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni ( najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone niż sztywno trzymać sie czasu pieczenia).
Smacznego!!!
Przepis ze strony: http://www.firstclasskitchen.pl/2015/09/byskawiczne-ciasto-dyniowe.html#
Składniki:
1.5 szklanki cukru
3 szklanki mąki
3 jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka puree z dyni
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka łyżek drobno pokrojonych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Suche składniki ( mąkę, cukier, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia) dokładnie wymieszać.
W osobnej misce ubić olej z jajkami, na koniec dodać puree dyniowe i ponownie zmiksować. Połączyć obydwie mieszanki i delikatnie miksować aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodać orzechy lub ziarna słonecznika.
Wylać do natłuszczonej blaszki, np. keksówki. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni ( najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone niż sztywno trzymać sie czasu pieczenia).
Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Przepis ze strony: http://www.firstclasskitchen.pl/2015/09/byskawiczne-ciasto-dyniowe.html#
Komentarze
Prześlij komentarz