Marokański tadżin (tagine) z warzywami i ciecierzycą – wegetariański

przez Zuzanna
Marokański tadżin (tagine) z warzywami i ciecierzycą – wegetariański

Dziś mam dla Was niezwykle smaczny, łatwy i nieco szybszy od tradycyjnego przepis na tadżin (tagine) wegetariański. Aromatyczny od przypraw i pasty harissa z pewnością rozgrzeje Was w chłodny jesienny dzień! 

Tadżin (tagine) to w uproszczeniu taki marokański gulasz, który tradycyjnie dusi się w specjalnym glinianym naczyniu z wąską, stożkowatą pokrywką. Takie gotowanie pod przykryciem zatrzymuje i potęguje aromaty, dlatego potrawa jest jeszcze pyszniejsza. Moje naczynie do tadżin przywiozła mi siostra z Maroka i możecie zobaczyć je tutaj. Traktuję je jednak raczej jako pamiątkę, a potrawy przyrządzam w dużym żeliwnym garnku z pokrywką, który nadaje się do gotowania w piekarniku. Wy możecie wykorzystać również dużą brytfannę, a ewentualny brak pokrywki zrekompensować arkuszem folii aluminiowej.

➤ Zobacz również inne tadżiny:

Marokański tadżin (tagine) z warzywami i ciecierzycą - wegetariański

 

Tadżin (tagine) z warzywami i ciecierzycą – wegetariański

Składniki / na 4 porcje:

  • 1 słodki ziemniak, obrany i pokrojony na duże kawałki
  • 1 bakłażan pokrojony w dużą kostkę
  • 2 średnie cukinie, pokrojone na plasterki
  • 1 czerwona papryka, pozbawiona gniazda nasiennego, pokrojona na paski
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 1 cebula pokrojona na plasterki
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka pasty harissa (domowej lub ze sklepu)
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 100 g suszonych moreli lub śliwek przekrojonych na połówki
  • 1 puszka ciecierzycy
  • do podania: liski świeżej kolendry lub natki pietruszki, ulubiona kasza, u mnie Bulgur Mix

Przygotowanie wegetariańskiego tadżinu:

  1. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C. W dużej misce wymieszaj słodkiego ziemniaka, bakłażana, cukinie i paprykę z 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem, aż oliwa dokładnie pokryje warzywa (wygodnie użyć dłoni). Dobrze rozgrzej dużą patelnię. Partiami obsmaż na niej warzywa z obu stron, przez około 3-4 minuty. Chodzi o to, aby nabrały koloru, a dogotują się w kolejnym etapie przygotowań.
  2. Na drugim palniku na średnim ogniu rozgrzej łyżkę oliwy w dużej brytfannie z pokrywką (dużym garnku, który można wstawić do piekarnika). Dodaj cebulę i smaż przez 3-5 minut, aż się zeszkli. Teraz dodaj czosnek, mieloną kolendrę i kumin i smaż cały czas mieszając przez około minutę.
  3. Dodaj pomidory z puszki i rozgnieć je widelcem. Dodaj harissę, miód, suszone morele lub śliwki, ciecierzycę odsączoną z zalewy,  obsmażone warzywa oraz szklankę wody. Wszystko dokładnie wymieszaj, następnie przykryj przykrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30-45 minut, aż wszystkie warzywa, szczególnie słodkie ziemniaki będą miękkie.
  4. Gotowy tadżin posyp listkami kolendry lub pietruszki i podawaj z ulubioną kaszą.
Na podstawie tego przepisu.

Podobne wpisy