Zupy to zazwyczaj tanie i szybkie dania. Dodatkowo są one zdrowe. Właśnie taką zupę pragnę Wam dzisiaj przedstawić. Zupa krem z brokuła i pora nie potrzebuje zagęszczaczy – śmietany, czy też mąki – jest gęsta sama w sobie! Zapraszam do zapoznania się z przepisem i wypróbowania, jeśli przepis zainteresuje Cię 🙂
Zdjęcia czytelników:
Idalia o tej zupie krem:
“Krem z pora i brokuła to bardzo prosta w wykonaniu zupa. Jej wykonanie to około 20 minut,świetnie nada się dla osób na diecie,gdyż porcja zawiera około 150kcal,a przez konsystencje syci na długi czas.”
Basia o tej brokułowo-porowej zupie:
“Pyszny i jedyny w swoim rodzaju krem brokułowo-porowy! Pyszna zupa, która rozgrzeje w jesienno-zimowe wieczory, które właśnie nas dopadły. Prosta w wykonaniu a w smaku to poezja!”
składniki
- 1 brokuł (ok. 500 g)
- 1 por (ok. 250 g po obraniu)
- 1 cebula
- ok. 1,3 l wody
- przyprawy i zioła: sól, pieprz, majeranek, tymianek, pietruszka
- oliwa
przygotowanie
- Pora obierz z zielonych liści i drobno pokrój. Cebulę pokrój w kostkę. Cebulę i pora podsmaż na oliwie.
- Odkrój różyczki brokuła, a łodygę drobno pokrój.
- Do garna daj wodę, pokrojoną łodygę brokuła oraz pora z cebulą. Całość gotuj około 20 minut. Następnie dodaj różyczki i gotuj 10 – 15 minut. Teraz całość zblenduj.
- Zupę gotuj jeszcze przez około 5 minut, W międzyczasie dopraw.
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.