HERBATA Z KARDAMONEM I POMARAŃCZĄ


Rozgrzewająca, mocna herbata o intensywnym, orientalnym smaku. Przygotowałam ją na bazie naparu z nasion kardamonu, podałam z dodatkiem malin, plasterków pomarańczy i miodu.
Kardamon ma przyjemny, nieco ostry i korzenny aromat. Jego przeciwzapalne, bakteriobójcze i antywirusowe właściwości pomagają przy kaszlu, obniżają ciśnienie i wykazują działanie przeciwnowotworowe. 
Najpierw przygotowujemy napar z samego kardamonu, a następnie dodajemy go do herbaty.
Można także rozgniecione w moździerzu ziarenka kardamonu od razu wymieszać z liśćmi herbaty, zalać gorącą wodą i gotować około 5 minut. Następnie przelać do szklanki (przez sitko), dodać maliny, pomarańcze i miód.
___________________________________
SKŁADNIKI / 1 porcja
  • 1 łyżeczka nasion/strączków kardamonu
  • 1 łyżeczka czarnej herbaty liściastej (lub 1 saszetka herbaty)
  • 300 ml wody
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • 2 plastry pomarańczy
  • 5 malin 
___________________________________
WYKONANIE
  • Strączki kardamonu lekko miażdżymy w moździerzu, przekładamy do rondelka, zalewamy 300 ml wody i stawiamy na ogniu. Przykrywamy pokrywką i zagotowujemy. Zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy 15 minut. 
  • Do dużego kubka lub wysokiej szklanki wsypujemy herbatę (najlepiej użyć zaparzacza) i przez sitko zalewamy wrzącym naparem z ziarnami kardamonu. 
  • Dodajemy maliny i plasterki pomarańczy, a na koniec miód. Mieszamy i od razu podajemy.

1 komentarz: