Aromatyczna zupa, dość syta. Nie zabrakło w niej delikatnego mięsa, warzyw i zdrowej zielonej soczewicy.
Wszystko doprawione ze smakiem, tak jak lubię 🙂
Oczywiście w zależności od wieku dziecka przyprawiamy mniej lub wcale, zależy to od Was:)
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- Połowa selera
- 1 por
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- Pół szklanki zielonej soczewicy
- 3 małe liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- Sól, pieprz, lubczyk do smaku
- ok. 2 łyżek oleju
- Łyżka masła
- woda
Przygotowanie:
Włoszczyznę obieramy, pierś myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim posiekaną cebulę, pokrojoną w talarki marchewkę i pietruszkę. Chwilę smażymy, następnie dodajemy mięso i soczewicę, łyżkę masła, trochę wody. Dusimy na średnim ogniu aż mięso zmieni kolor z każdej strony. Dodajemy resztę warzyw pokrojonych, wlewamy wodę lekko ponad stan warzyw i mięsa, przyprawiamy. Gotujemy do miękkości warzyw, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Zupę podaję z natką lub koperkiem. Można dodać śmietanę. Smacznego 😉