środa, 4 października 2017

Sernik bez spodu.




Dziś mam dla Was serniczek z polewą czekoladową. Przypadkiem trafiłam
na ten przepis na YouTube i postanowiłam wypróbować.
Skusiło mnie szybkie i proste wykonanie.
Mojemu synowi bardzo smakował, może i Wam posmakuje :)


Składniki:
100 g. masła
1 szklanka cukru
5 jajek
1 kg sera (ja dałam Mój ulubiony z Wielunia)
1 łyżka mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kilka kropel aromatu migdałowego

Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku cały czas miksując.
Następnie dodać ser, wszystko ponownie zmiksować. Na koniec dodać
obie mąki i aromat. Miksować jeszcze przez chwilę.
Gotowy sernik przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 1 godzinę i 50 minut.

Po wyłączeniu piekarnika nie otwierałam go tylko zostawiłam tak sernik
na kilka godzin do przestudzenia.

Polewa:
50 g czekolady mlecznej
50 g. czekolady gorzkiej
4 łyżki mleka

Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do rondelka. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, dodać mleko. Mieszać aż powstanie jednolita polewa.

Gotową polewą udekorować wystudzony sernik.
Ja zaszalałam i przystroiłam dodatkowo winogronem :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz