Pyszny chlebek do indyjskich dań i nie tylko. 

chlebek naan

Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać drożdże, kminek, koper włoski, posiekany drobno ząbek czosnku.

Zrobić dołek w mące i wlać ciepłe mleko, jogurt, olej i roztrzepane widelcem jajko. Wyłożyć ciasto na lekko obsypaną mąką stolnicę. Dokładnie wyrobić ciasto na gładką elastyczną masę. Ponownie włożyć ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.

Nagrzać piekarnik do 240 C, włożyć blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

chlebki naan

Zagnieść ciasto ponownie i podzielić je na sześć równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować i uformować chlebek naan. chlebki naan posmarować delikatnie oliwą, obsypać posiekaną natką kolendry.

Rozłożyć chlebki na gorącej blaszce i piec 3- 5  minut. Chlebki muszą napuchnąć i nabrać rumieńców.

Podawać do dań indyjskich. 

Thermomix

  • do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki, wyrobić ciasto, naczynie zamknięte, interwał, 3 minuty
  • odstawić do wyrośnięcia
  • ponownie wyrobić, czas 30 sek, naczynie zamknięte, interwał
  • podzielić ciasto na 6 równych części
  • reszta jak wyżej