Jesteście kibicami? Myślę, że jeśli nawet nie na co dzień, to jednak eliminacje do Mistrzostwa Świata większość z Was ogląda. Ja na takie okazje przyrządzam coś do przegryzienia. Jedną z naszych ulubionych „meczowych” przekąsek są pizzerinki. Na mecz Polska – Czarnogóra, który obejrzymy już 8 października, proponuję przygotować wersję z dwoma serami, mnóstwem aromatycznych ziół i ketchupem Kotlin Z piekła rodem Extra Hot. Świetnie smakują, a z podanych proporcji wychodzi ich sporo, więc można zaprosić znajomych na wieczór kibicowania. Można ich też zaskoczyć wyglądem pizzerinek, i ozdobić je ketchupem, na kształt boiska do gry. Mamy nadzieję, że nasi piłkarze tak jak przekąski z ketchupem, będą na boisku nr 1! Polecam :)
ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 7 g suszonych drożdży
- pół łyżeczki szczypta soli
- pół łyżeczki cukru
- łyżeczka suszonej bazylii
- 2 łyżki oliwy + łyżeczka do posmarowania zagniecionego ciasta
do posmarowania:
- 50 g Ketchupu Kotlin Z piekła rodem Extra Hot
dodatki:
- 100 g tartej mozzarelli
- 50 g tartego parmezanu
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka posiekanej bazylli
- łyżeczka posiekanego estragonu
- łyżeczka listków tymianku
do ozdoby:
- ok. 50 g Ketchupu Kotlin Z piekła rodem Extra Hot
Składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy.
Zagniecione smarujemy oliwą, przekładamy do miseczki i przykrywamy, do czasu aż podwoi objętość.
W tym czasie posiekane zioła mieszamy z dwoma rodzajami sera.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkowujemy.
Kroimy na prostokątne kawałki (około 16 sztuk).
Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (piekłam je na 2 blachy).
Smarujemy ketchupem Kotlin Z piekła Extra Hot rodem i posypujemy mieszanką serowo-ziołową.
Pieczemy 15 minut.
Upieczone dekorujemy ketchupem Kotlin Z piekła rodem Extra Hot, na wzór boiska do gry.
Smacznego :)
Wpis powstał we współpracy z marką Kotlin.
2 komentarze
jakie równiutkie ;)
Starałam się :D