środa, 4 października 2017

Gulasz na piwie


  Z nadejściem jesieni częściej przygotowuję bardziej treściwe, ciepłe posiłki, które ogrzeją i nasycą w te coraz chłodniejsze dni. Przez ostatnie dwa dni na obiad mieliśmy pyszny gulasz na piwie z dodatkiem warzyw. Zwykle gulasze podlewałam wodą, ale ten dodatek piwa sprawił, że danie było bardziej aromatyczne i choć trochę obawiałam się goryczki, którą charakteryzuje się chmielowy napój to okazało się to zupełnie niepotrzebne, wszystkie smaki zgrały się idealnie :)




Składniki na ok. 4 porcje:
  • 600 g schabu lub łopatki wieprzowej (u nas był schab)
  • 1 cebula
  • 500 ml jasnego piwa
  • 2 listki laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 mały seler
  • 200 g pieczarek
  • 0,5 puszki groszku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka
  • 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu

  Mięso umyć i pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju aż delikatnie zbrązowieje. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posolić i oprószyć porządnie słodką papryką. Podsmażone mięso zalać piwem, dodać liście laurowe i ziele angielskie, dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.   

  Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i pokroić w niedużą kostkę, z kolei pieczarki w półplasterki. Wrzucić na patelnię i dusić kolejne 15 minut. Po tym czasie dorzucić groszek i gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Jeśli dużo płynu wyparowało dolać trochę wody. Sos zagęścić rozrobioną w gorącym sosie mąką i doprawić. Podawać na ciepło np. z kaszą gryczaną, kuskusem lub ziemniakami.



10 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda i na pewno smakuje genialnie :) Lubię takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dodatek piwa do wieprzowiny jest świetnym pomysłem. dodatkowo mięso wychodzi bardzo soczyste :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gulasz na piwie, brzmi ciekawie i na pewno ma ciekawy smak 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Dodatek piwa lub wina ciekawie podkreśla smak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o, podoba mi się to! :) wykorzystam przepis na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gulasz na piwie? To musi być mega smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię takie połączenia, musiał świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mój domownik, byłby zachwycony tym gulaszem :) Super wygląda.

    OdpowiedzUsuń