Recent Posts

środa, 4 października 2017

Omlet szpinakowy na parze z wędzonym łososiem

Dzisiaj przedstawiam propozycję śniadaniową – dietetyczny omlet na parze. Ja wykorzystałam przystawkę thermomixa do wykonania tej potrawy, ale możecie wykorzystać każde inne urządzenie w którym możecie gotować na parze. Naczynie koniecznie trzeba wyłożyć papierem do pieczenia.


Składniki:
  • 2 małe jajka
  • 70 g mrożonego szpinaku
  • 40 g łososia wędzonego fit
  • 50 ml mleka 0,5%
  • Sól
  • Pieprz
  • vegeta







Wykonanie:

Rozmrażamy szpinak na patelni. Przyprawiamy go solą, pieprzem (ja dodatkowo dodaję odrobinę vegety). Przesmażamy i odparowujemy.  Odstawiamy do przestygnięcia. Do miseczki wpijamy jajka. Roztrzepujemy. Dodajemy przestudzony szpinak i mleko. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy na jednolitą masę. Naczynie do gotowania na parze wykładamy papierem do pieczenia (brzegi powinny być lekko uniesione aby masa nie wypływała). Wylewamy masę i gotujemy na parze aż omlet się jednolicie zetnie. Wyjmujemy razem z papierem. Odstawiamy do wystygnięcia. Łososia kroimy na mniejsze kawałki. Wykładamy na omleta. Zwijamy w rulon. Kroimy na połowę i układamy na talerzu. I gotowe. SMACZNEGO.


Wartość kaloryczna dania: ok. 232 kcal

2 komentarze:

Zuza pisze...

omlet na parze? wow ;)

Smaki Ewy pisze...

Witaj, bardzo dużo potraw można zrobić na parze (jak widać). Z zupą byłby problem :), ale inne rzeczy. Czemu nie.. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Prześlij komentarz