masło_orzechowe

 

 

 

 

 

 

 

masło_orzechowe



 

 



Uwielbiam masło orzechowe i zaraziłam swoim upodobaniem dzieci.

Z masłem orzechowym jemy jabłka, selera naciowego i marchewki, smarujemy nim grzanki, kanapki i naleśniki, dodajemy do owsianek i koktajli.

Masło orzechowe to produkt właściwie jednoskładnikowy – warto wybrać do niego wysokiej jakości orzechy. Ja lubię podkreślić smak szczyptą soli.

Niezbędnym narzędziem jest tu dobry blender, który poradzi sobie z niełatwą pracą.

 

 

 

 

PRZEPIS NA DOMOWE MASŁO ORZECHOWE

Składniki na domowe masło orzechowe:

orzechy ziemne

szczypta soli himalajskiej

 

 

Jak zrobić domowe masło orzechowe:

Orzechy wrzucamy do blendera i miksujemy tak długo, aż zaczną puszczać olej i zamieniać się w miękkie masło (możemy robić to stopniowo, dając odpocząć maszynie). Doprawiamy solą.

Gotowe masło orzechowe przekładamy do słoików i zakręcamy.

Jeśli zrobiliśmy większą ilość, przechowujemy w lodówce. Słoik, który aktualnie zużywamy możemy trzymać w ciemnej szafce – w temperaturze pokojowej masło fajniej się rozsmarowuje.



 

 

 

masło_orzechowe

 

 

 

 

 

Spróbuj też:

 

krem_czekoladowy  Krem czekoladowy z ciecierzycy

 

Krem z awokado i czekolady  Krem z awokado i czekolady

 

pasty_do_chleba  Przepisy na pasty do chleba