3 października 2017

Babeczki bananowe


 Proste i pyszne babeczki oblane gorzką czekoladą... czego chcieć więcej 😊Sprawdzą się na przyjęcia dla dzieci lub jako słodka przekąska do szkoły lub pracy.

Składniki:
  • 2 dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki oleju 
  • niecała szklanka cukru 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 2 łyżki kakao 
Dodatkowo:
  • 1 gorzka czekolada
  • 50 g masła 
  • 50 ml mleka 
Przygotowanie ciasta:
Jajka ubić razem z cukrem. Banany pokroić w plasterki i wrzucić do miski razem z ubitymi jajkami. Rozbić mikserem i dodać olej, przesianą mąkę z sodą oraz kakao, wymieszać. Foremki na babeczki wysmarować olejem i posypać kakao. Przelać do nich ciasto i piec w temperaturze 180ºC  przez 50-60 minut. Odstawić babeczki do wystygnięcia i polać polewą czekoladową.

Przygotowanie polewy:
Mleko z masłem podgrzać, dodać pokrojoną czekoladę, odczekać i wymieszać. 

Smacznego 😊




Dziękuję 💓

3 komentarze:

  1. kiedyś właśnie często robiłam Lubemu do pracy takie z bananami :) pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Nic mojemu chłopakowi jeszcze tak nie smakowało

    OdpowiedzUsuń