wtorek, 3 października 2017

Risotto z kurczakiem, warzywami i grzybami leśnymi


Risotto z kurczakiem, warzywami i grzybami leśnymi, to idealny obiad dla zabieganych osób. Przygotowuje się go szybko, co nie ujmuje mu ani odrobinkę na smaku, bo jest zdecydowanie pyszny.



SKŁADNIKI

  • 400 g piersi z kurczaka
  • oliwa
  • 1 brokuł
  • 2 czerwone papryki
  • 1 mała cukinia
  • 200 g ryżu
  • 300 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus
  • garść suszonych grzybów leśnych
  • sól, świeżo mielony pieprz

WYKONANIE

Kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiej patelni, skropić oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cukinię również umyć i pokroić w kostkę, po czym wrzucić warzywa do mięsa, wlać 1/2 szklanki wody, nałożyć pokrywę i dusić. Brokuł umyć, obrać w różyczki i dodać do warzyw, gdy już zaczną lekko mięknąć. Gdy już wszystkie warzywa będą miękkie, wyłączyć palnik.

Ryż w torebkach wrzucić do wrzątku i gotować 10 minut. Po tym czasie wodę wylać, torebki rozciąć i wsypać ryż do garnka, zalać koncentratem bulionu drobiowego, dodać suszone grzyby i gotować, aż ryż nie będzie twardy. W razie potrzeby dolać wody. Ugotowany ryż przełożyć do mięsa i warzyw, wymieszać i doprawić świeżo mielonym pieprzem.

Uwagi: Grzyby leśne można również zastąpić pieczarkami.







#krakus, #smacznieiszybko



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz