Drukuj przepis

Placek po węgiersku


Placek po węgiersku to jedno z moich ulubionych dań. Treściwe, idealnie pikantne i po prostu smaczne.



Podane ilości są na 3 porcje
Składniki na placki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • ok 3 łyżek mąki
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • olej 
Składniki na nadzienie:
  • 0,5 kg karkówki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ogórki konserwowe
  • 5 większych pieczarek
  • pół czerwonej papryki
  • 1 papryczka chilli
  • natka pietruszki
  • 2 listki laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • mąka pszenna
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • sól, pieprz
  • papryka słodka wędzona
  • olej
Przygotowanie :
Zaczynamy od przygotowywania farszu natomiast placki przygotowujemy w międzyczasie.

Karkówkę kroję w kawałki doprawiam solą, papryką słodką wędzoną obtaczam w mące i odstawiam.
Na patelni na oliwie podsmażam pokrojoną cebulę i gdy tylko się zeszkli dodaję mięso i całość obsmażam dodając w między czasie pokrojony czosnek.
Następnie całość zalewam wodą (może być bulion) do wysokości mięsa dodaję ziele oraz liść i zagotowuję.
Do gotującego się mięsa wrzucam kolejno (za każdym razem mieszając) pokrojone w plasterki ogórki, pieczarki, poszatkowaną papryczkę chilli oraz pokrojoną paprykę i poszatkowaną pietruszkę.
Całość gotuję na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa i zredukowaniu sosu (ok 30 minut).
Doprawiam solą i pieprzem.
Zagęszczam wedle uznania łyżeczką mąki rozmieszanej z małą ilością wody.

Obrane ziemniaki razem z cebulą rozdrabniam blenderem (można zetrzeć lecz blenderem szybciej), dodaję jajka i mąkę w ilości do uzyskania odpowiedniej konsystencji oraz doprawiam solą i pieprzem.
Placki wielkości ok 18 cm (wielkość dna patelni) smażę z obu stron na ładny rumiano-złoty kolor.

Placek układam na talerzu, na jego połowę nakładam gulaszu i składam placek wpół.
Na górę kładę łyżeczkę śmietany i listek pietruszki.

Rada:
Śmietanę warto dołożyć by złagodzić pikantność gdyby placek po węgiersku wyszedł za ostry :)
Raz w tygodniu każdy powinien zjeść coś pikantniejszego aby wszystkie podzespoły :) w organizmie działały prawidłowo.

 placek po węgiersku przepis magdy gessler oryginalny wielkie żarcie z kurczakiem kwestia smaku z mięsem mielonym nadzienie farsz do placka kotlety ziemniaczane placki mechanik w kuchni przepis najlepszy jak przygotować placki po węgiersku pomysł na obiad szybkie danie szklimy cebulkę placek po węgiersku przepis magdy gessler oryginalny wielkie żarcie z kurczakiem kwestia smaku z mięsem mielonym nadzienie farsz do placka kotlety ziemniaczane placki mechanik w kuchni przepis najlepszy jak przygotować placki po węgiersku pomysł na obiad szybkie danie jak podsmażamy mięso karkówka  placek po węgiersku przepis magdy gessler oryginalny wielkie żarcie z kurczakiem kwestia smaku z mięsem mielonym nadzienie farsz do placka kotlety ziemniaczane placki mechanik w kuchni przepis najlepszy jak przygotować placki po węgiersku pomysł na obiad szybkie danie karkówka gulasz mięso pieczarki papryka chilli słodka wędzona

 placek po węgiersku przepis magdy gessler oryginalny wielkie żarcie z kurczakiem kwestia smaku z mięsem mielonym nadzienie farsz do placka kotlety ziemniaczane placki mechanik w kuchni przepis najlepszy jak przygotować placki po węgiersku pomysł na obiad szybkie danie karkówka gulasz mięso pieczarki papryka chilli słodka wędzona placek po węgiersku przepis magdy gessler oryginalny wielkie żarcie z kurczakiem kwestia smaku z mięsem mielonym nadzienie farsz do placka kotlety ziemniaczane placki mechanik w kuchni przepis najlepszy jak przygotować placki po węgiersku pomysł na obiad szybkie danie karkówka gulasz mięso pieczarki papryka chilli słodka wędzona placek po węgiersku przepis magdy gessler oryginalny wielkie żarcie z kurczakiem kwestia smaku z mięsem mielonym nadzienie farsz do placka kotlety ziemniaczane placki mechanik w kuchni przepis najlepszy jak przygotować placki po węgiersku pomysł na obiad szybkie danie karkówka gulasz mięso pieczarki papryka chilli słodka wędzona

 placek po węgiersku przepis magdy gessler oryginalny wielkie żarcie z kurczakiem kwestia smaku z mięsem mielonym nadzienie farsz do placka kotlety ziemniaczane placki mechanik w kuchni przepis najlepszy jak przygotować placki po węgiersku pomysł na obiad szybkie danie karkówka gulasz mięso pieczarki papryka chilli słodka wędzona

 placek po węgiersku przepis magdy gessler oryginalny wielkie żarcie z kurczakiem kwestia smaku z mięsem mielonym nadzienie farsz do placka kotlety ziemniaczane placki mechanik w kuchni przepis najlepszy jak przygotować placki po węgiersku pomysł na obiad szybkie danie karkówka gulasz mięso pieczarki papryka chilli słodka wędzona

 placek po węgiersku przepis magdy gessler oryginalny wielkie żarcie z kurczakiem kwestia smaku z mięsem mielonym nadzienie farsz do placka kotlety ziemniaczane placki mechanik w kuchni przepis najlepszy jak przygotować placki po węgiersku pomysł na obiad szybkie danie karkówka gulasz mięso pieczarki papryka chilli słodka wędzona



4 komentarze:

  1. Uwielbiam. Jeszcze z dodatkiem ostrej papryczki chilli... to jest smak.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Tak, i ten smak ... jak wspomniałem to jedno z moich ulubionych dań i widzę że nie tylko mnie smakuje :)

      Usuń