To już !!! Zaczął się sezon na śliwki !
Koniecznie, ale to koniecznie zapakujcie ich trochę w słoiki!
Są tak proste w obróbce a przetwory z nich są bajeczne.
Powidła śliwkowe to produkt jednoskładnikowy – jeśli macie dojrzałe, pyszne śliwki, po prostu je przesmażcie, jeśli jednak śliwki są kwaśne, dodajcie trochę cukru.
PRZEPIS NA POWIDŁA ŚLIWKOWE
Składniki na powidła śliwkowe:
5 kg śliwek
1/2 – 1 szkl cukru
Jak zrobić powidła śliwkowe:
Śliwki kroimy na połówki, pozbawiamy pestek i wrzucamy do garnka z grubym dnem.
Dodajemy cukier i zaczynamy podgrzewać owoce. Najpierw na dużym ogniu a kiedy puszczą sok i zagotują się zmniejszamy ogień i smażymy mieszając co jakiś czas, aż powidła odparują i zgęstnieją.
Jeśli konsystencja powideł już nam odpowiada, powidła przekładamy do słoików i pasteryzujemy.