poniedziałek, 2 października 2017

Chimichurri- argentyński sos


Pierwszy raz spróbowałam tego genialnego sosu w restauracji, która specjalizowała się w kuchni brazylijskiej, meksykańskiej i z Ameryki Południowej. Zakochałam się w nim. 
To eksplozja smaków! 
Próbowałam odtworzyć ten smak w domowym zaciszu, ale skapitulowałam i poprosiłam o przepis przyjaciółkę, która w tej restauracji od wielu lat pracuje jako chef. 
Przepis mam wiec z pierwszej ręki. 
Pierwszy raz próbowali go znajomi na grillu i wszystkim bardzo zasmakował.  
Przepis więc musiał pojawić się na blogu. 
Prawda jest taka, że w Argentynie każda pani domu robi własny sos chimichurri. Sama komponuje smak i dodatki. 
Potraktujcie ten przepis jako bazę i stwórzcie swój własny przepis z tych składników, które lubicie najbardziej.
Chimichurri podawany jest do mięs, warzyw lub do ryby. 
Spróbujcie może i Wy się zakochacie ;)
Na solidną porcję będziecie potrzebowali:
207 ml oleju rzepakowego (oczywiście najlepszy będzie ten tłoczony na zimno)
1 ząbek czosnku
50 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
30 ml octu winnego
130 g świeżej natki pietruszki
70 g świeżej kolendry
1 i 1/2 łyżeczki oregano (suchego)
1 i 1/2 łyżeczki suchych płatków chilli
1/2 łyżeczki soli (lub mniej)
Zmiksujcie olej z sokiem z cytryny i octem winnym na gładki sos. Posiekajcie drobno listki kolendry i pietruszki. Zmiksujcie, posiekajcie, lub utrzyjcie w moździerzu czosnek. 
Wszystko dodajcie do sosu, dosypcie oregano, sól i chilli- zmiksujcie krótko. W sosie powinny być widoczne płatki chilli i siekane zioła.  Gotowe ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz