poniedziałek, 2 października 2017

Sałatka z figami, gorgonzolą, orzechami i granatem


Jak zobaczyłam w sklepie piękne figi, wiedziałam już co z nich zrobię. Akurat wybieraliśmy się do przyjaciół na grilla. Do tego piękne granaty i aromatyczna gorgonzola - sałatka marzenie.
Nie jest skomplikowana a kolorem i smakiem Was zaskoczy.
Nas zaskoczyła i skończyła się szybciej niż tego chcieliśmy. Spróbujcie koniecznie 
Będziecie potrzebowali około
100 gram sałaty- ja użyłam sałaty w paczce , był to mix sałat.
1/2 niedużego dojrzałego granatu
3 dojrzałe figi
60 gram gorgonzoli
Ponad to 
1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli
3 łyżki orzechów pekan, lub włoskich
1/2 łyżki miodu
Orzechy pokruszcie z grubsza i podprażcie na suchej patelni. Następnie polejcie miodem i posypcie chili . Mieszając intensywnie- potrząsając patelnią, aby orzechy równomiernie pokryły się miodem i chilli. Zdejmijcie z patelni.
Dresing
1/4 szklanki oleju(użyłam oleju sezamowego jasnego)
sok z cytryny (do smaku)
1/2 łyżki miodu, lub więcej do smaku 
szczypta soli
1/2 łyżki płatków chilli-dodajcie więcej lub mniej jak lubicie.
Wszystkie składniki na sos włóżcie do słoiczka i potrząsając zmieszajcie dokładnie. Pamiętajcie że ser gorgonzola jest intensywny w smaku i dość słony.
Wykonanie:
Sałatę przełóżcie do miski. Figi pokrójcie na grubsze kawałki- mogą być ósemki. Pokruszcie drobno gorgonzole. Delikatnie wymieszajcie wszystkie składniki, posypcie pestkami granatu i orzechami. Dresingiem polewajcie bezpośrednio przed podaniem. Smacznego ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz