Szybki i prosty deser, do którego możemy użyć dowolnych owoców. Dodajcie to co lubicie najbardziej. Ja zapiekłam truskawki z jabłkiem i śliwkami i polecam takie połączenie :)
Przepis na kruszonkę pochodzi z książki „Na zdrowie” Elizy Mórawskiej. Zmieniłam jedynie produkty na bezglutenowe.
- 0/5 kg truskawek
- duże jabłko
- 7-8 śliwek
kruszonka:
- 150 g mąki owsianej bezglutenowej
- 50 g płatków owsianych bezglutenowych
- 50 g syropu klonowego
- 50 g stopionego masła klarowanego
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Umyte i pokrojone owoce przekładamy do naczynia żaroodpornego.
W misce mieszamy składniki na kruszonkę.
Posypujemy nią owoce, lekko dociskając.
Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)
Brak komentarzy