niedziela, 1 października 2017

Dlaczego warto jeść brokuły?

Brokuły to zielone warzywo z rodziny kapustnych. O tym dlaczego warto jeść brokuły można pisać wiele, bowiem jest to warzywo wyjątkowo bogate w składniki odżywcze. Zawiera w dużych ilościach siarkę, żelazo i chlorofil, które oczyszczają krew. Posiada także witaminę A i B complex. Brokuły są świetnym źródłem witaminy C - porcja 20 dag pokrywa dzienne zapotrzebowanie. W brokułach znajdziemy też wapń, kwas foliowy, selen i cynk. 

Właściwości zdrowotne:
- działają przeciwnowotworowo, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie
- chronią oczy dzięki zawartości luteiny
- wpływają na wzmocnienie kości dzięki zawartości wapnia i magnezu
- wykazują działanie antyoksydacyjne
- zwiększają odporność i chronią przed infekcjami
- odtruwają organizm
- regulują ciśnienie krwi
- są lekkostrawne i niskokaloryczne -mają dużo błonnika i mało węglowodanów

Brokuły można jeść nie tylko gotowane, ale także surowe - w takim przypadku same różyczki. W wersji gotowanej warto jeść także łodygi, gdyż zawierają dużo chlorofilu oraz selen. Brokuły idealnie nadają się do zup krem, do sałatek, a także jako dodatek do dań. Brokuły gotuje się krótko - około 5 minut - można blanszować i gotować na parze. 

Zupa krem z brokułów:
http://kuchenneinnowacje.blogspot.com/2016/05/brokuowa-zupa-krem.html

Źródła:
Beata Sokołowska "Alkaliczny styl życia".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Kuchenne Innowacje , Blogger