niedziela, 1 października 2017

Prawdziwki marynowane

                                                    Prawdziwki marynowane






Najlepsze grzyby do marynowania są małe i twarde.
W tym roku na brak grzybów nie mogliśmy narzekać, 
Półki w spiżarni uginają się od słoików, różnych przetworów.
W zimie będzie co jeść.

Składniki:
2 -kg prawdziwków
Zalewa;
4 - szkl wody
1 - szkl octu
1- łyżka soli
4 - łyżki cukru
15 - ziela angielskiego
6 -     liście laurowe
pieprz w kulkach
Przygotowanie;
Grzyby oczyścić, obrać, opłukać.
Do garnka wlać wodę, osolić, obgotować przez kilka minut.
Obgotowane grzyby, odcedzić na sicie, przelać zimną wodą.
Zalewa;
Do garnka wlać wodę, dodać ocet i przyprawy, zagotować.
Prawdziwki przełożyć do wyparzonych słoików, zalać gorącą, zalewą, zakręcić słoiki, odwrócić do góry dnem.

3 komentarze :

  1. Uwielbiam marynowane grzybki :) Pyszności wielkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. marynowanych grzybków nie może zabraknąć w żadnej spiżarce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyglądają :) U mnie wszyscy uwielbiają, a najlepiej smakują w zimie.

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)