expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 2 października 2017

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Takie małe pulpeciki w sosie pomidorowym dość często przyrządzam na obiad, można je podać z makaronem, ziemniakami. Ja najczęściej jadam je z samymi warzywami, bardzo mi smakują.



 Składniki:
0,5 kilograma mięsa mielonego
0,5 litra przecieru pomidorowego
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
5 ziaren pieprzu
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
Sól himalajska Targroch
Pieprz
Słodka i ostra papryka
2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej orkiszowej Targroch
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso mielone przekładamy do miski, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, formujemy małe okrągłe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, układamy pulpeciki i smażymy na rumiany kolor z obydwu stron. Do garnka wlewamy przecier pomidorowy oraz niewielką ilość wody, dodajemy listki laurowe, ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego, zagotowujemy. Przekładamy podsmażone pulpeciki, gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, dodajemy suszoną bazylię oraz oregano.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz